Bild: David Skarland

Mångkulturell kulturfest i Borås

20 december, 2022
  • Demokrati och rättigheter

Under den varma augustisolen genomfördes den första upplagan av Mitt Borås – en kulturfest för alla. En dag med fokus på att låta de interkulturella kulturuttryck som Sverige och Borås byggs upp av få leva tillsammans och få upplevas av varandra.

Borås med omnejd är, liksom många andra svenska städer, en segregerad stad. Mitt Borås ville därför skapa nyfikenhet och visa upp en mångfald av uttryck. I stadsparken runt den stora scenen samlades boråsare i alla åldrar för att ta del av programmet som utgjordes av stadens föreningar och lokala förmågor. De fick lyssna till poesi på albanska och svenska, folksång från Filippinerna, se på modevisningar av traditionella folkdräkter, dansa med i squaredans och folkdans – och mycket, mycket mer.

I folkvimlet fanns Oliver Nilsson. Han var positivt överraskad av programmet.
– Det var intressant att se hur många kulturer som ryms i Borås, det är mycket mer mångkulturellt än vad jag trodde. De kulturerna får man inte annars ta del av, det finns liksom inga sammanhang där man ser det.

Det han kommer att minnas mest från dagen är den afganska folkmusiken.
– Det var en helt otrolig trumupplevelse som en inte har sett i populärmusiken innan. Jag har verkligen fått upp ögonen för afgansk musik.

Förutom programpunkter på scen var det också utställningar med de medverkande föreningarna. Där fick man bland annat smaka på kerem-rolls, ta del av hantverk och höra mer om föreningarnas arbete. Dagen arrangerades av Sensus, tillsammans med Medborgarskolan och Borås Stad. Förhoppningen är att kulturfesten ska fortsätta och bli ett naturligt inslag i Borås evenemangsår.

dsc_8013