Ilke Öztenar vill bidra till ett samhälle med öppenhet och mångfald

18 maj, 2021
  • Musik – Band och artister

Månadens cirkelledare i region Stockholm-Gotland heter Ilke Öztenar. Ilke jobbar som projektledare för systemutveckling på Stockholm stad. Hon har ett stort brinnande intresse för kultur och musik och det har lett fram till att hon idag också är cirkelledare och kontaktperson för den stora föreningen FJK som Sensus har samarbetat med de senaste åren.

FJK är en förening som har utvecklats från att först endast ha fokus på att fira Jamaicas självständighetsdag (6e augusti varje år), till att idag vara en mötespunkt för framförallt musikintresserade ungdomar från hela stor Stockholm. Drivkraften och målet är för Ilke att kunna bidra till ett samhälle med öppenhet och mångfald.

Det var först när FJK började samarbeta med Sensus som hon verkligen fick upp ögonen för vad folkbildning faktiskt är.

På frågan om vilka hennes råd till en kommande cirkelledare skulle vara svarar hon:

- Ha tydliga mål med vad gruppen vill göra och åstadkomma under en viss period, men låt inte det hindra er från att känna er fria att ändra inriktning om det behövs och glöm inte att folkbildning är och ska vara att ha roligt tillsammans!

Om de uteblivna fysiska träffarna och fokuseringen på digital verksamhet under det senaste året så säger Ilke:

- Det har varit en utmaning att få våra grupper att inse möjligheterna och tekniken med att kunna träffas digitalt. Det har varit en hel del käppar i hjulet under pandemiåret men det hindrar inte mig från att fortsatt planera och arbeta mot målet att kunna genomföra digital spridning av kulturen, tex att det här året kunna genomföra Jamaica independence day via streaming. Våra olika cirklar har fått lära sig allt från att turas om med att prata via kameran eller sjunga med risk för fördröjning av nätverk, till logistiken kring turordning om enskilt besök i studion. Det är inte förrän senare delen av 2020 som några av våra grupper känt sig mer bekväma med detta. Det har tyvärr inneburit att flera av våra grupper även pausats i och med att de digitala mötena inte passat allas preferenser, men de väntar med spänning på dagar fysiska möten kan bli verklighet igen.

Vi frågar henne om var hon hämtar sin inspiration:

- Idag hämtar jag mycket från sociala medier och samhällsnyheter. Enligt mig finns det ett tydligt mönster att pandemin har hjälpt musik att på olika sätt nått ut till en bredare grupp, tack vare mer fritid och självfokus har kanske mer musik kunnat skapas. Inte minst då vi tex sett att Spotify gått ut med att de ska lansera sin tjänst i Karibien. Och om jag skulle starta en ny cirkel idag hade det handlat om ”music management”, där jag hade velat vara med och hjälpa framförallt ungdomar som nyligen börjat intressera sig av musik på en professionell nivå. Där vi tillsammans kan skapa en större förståelse för rättigheter (och skyldigheter) tex gällande olika former av royalties eller streaming.

När Ilke inte utvecklar system eller är cirkelledare så ligger hennes fokus på familj och barn i och med att hon är nybliven mamma:

-Intresset för att resa, möta nya kulturer med dess människor har alltid varit något jag dragits till, det intresset vill jag gärna dela med min dotter i framtiden, avslutar Ilke.

I Månadens cirkelledare vill vi lyfta fram exempel på våra inspirerande ledare inom Sensus Stockholm-Gotland.