Livets resa

28 februari, 2020
  • Musik – Körsång
  • Tro och religion

Möt kyrkomusiker Ulrika Faijermo som berättar om projektet Livets resa, ett program där personer som gjort en speciell livsresa berättar om sina upplevelser och där ett par av församlingens körer framför körmusik med anknytning till berättelserna.

Åhus församling har man varje höst under några års tid arrangerat något man kallar för "Livets resa". Det är ett program där personer som gjort en speciell livsresa berättar om sina upplevelser och där ett par av församlingens körer framför körmusik med anknytning till berättelserna. Kyrkomusiker Ulrika Faijermo berättar att arrangemangen betytt mycket för många eftersom ämnena som tas upp är saker som de flesta kan relatera till eller som man vill veta mer om.

Just nu repeterar Kören Trekvart och kören Con Moto för fullt inför den första av de tre livets resor som ges i Åhus kyrka i höst. Temat är miljö och havets överlevnad. Ann-Marie Camper, marinbiolog på Marint centrum i Simrishamn, talar om hur havet egentligen mår.

Jordklotet består till nästan 70% av hav - närmare bestämt ett hav som hänger ihop som ett gigantiskt ekosystem. Allt liv på jorden är beroende av detta ekosystem! Tanken med höstens första "Livets resa" är att få var och en att fundera över sin roll i det som händer med vår miljö. Vi behöver tänka hållbarhet för framtida generationer.

Tre av ungdomarna i kören Con Moto delar med sig av sin tankar kring att sjunga i kör och hur det är att som ungdom sjunga med ”gamlingarna” i kören Trekvart samt hur man som körmedlem och ideell i kyrkan kan vara med och påverka till exempel vad vi gör med vår miljö.

Hedda 15 år:

-Jag sjunger i kör för att det är en trygg plats där vi ungdomar i Con Moto kan träffas och umgås och göra det vi alla älskar; att sjunga och hjälpas åt att få fram olika stämmor och ljud som gör musiken mer levande. Jag har älskat musik sedan jag var liten och är uppvuxen med att sjunga och dansa hela tiden. Därför är det extremt viktigt för mig att ha musiken och att få vara med och skapa den är otroligt härligt. Min kör har också blivit som min andra familj, många av dem som är där har blivit mina närmaste vänner. Vi har alltid kul och skrattar fast vi kan också prata och diskutera jobbiga saker. Jag tycker att det är kul att sjunga med vuxenkören. Det bidrar till att vi får mer kraft till kören. Man kan få fram mer känslor eftersom att vi är fler. Det är också kul för man märker att alla tycker att det är så kul att sjunga med varandra trots åldersskillnad. Så styrkan som vi får fram i sången är väldigt härlig, sen också att vi kan lära av varandra!

Jag är orolig för miljön, det är trots allt vår egen jord som vi lever på och det drabbar bara oss människor och djur. Det vi kan göra är väl att äta mindre kött och sänka den konsumtionen men sen också enkla vardagliga saker som att cykla eller åka buss mer istället för att ta bilen alltid. Ta kortare duschar inte låta vatten rinna! Just sådana små grejer tror jag kan bidra till mycket i längden. Jag tror absolut är det bra med arrangemang som livets resa! Just att folk kan komma till kyrkan och uppleva musiken som vi förmedlar är fantastiskt i sig. Men sen också att publiken kan få höra på dem då som har upplevt livets så kallade resa. Just att de får ta del av någons annans historia är också viktigt för att man kanske ska tänka efter hur tacksam man är för det man har och att man inte ska ta något för givet. Sen är det klart jättekul att vara sjunga i kyrkan tillsammans med körerna och just få känna den positiva påverkan som musik kan ha på en!

Jacob 17 år:

-Jag sjunger i kör för att min syster var med och under konfirmationen sjöng vi och sedan frågade kyrkomusikern Ulrika om jag ville börja och jag tackade ja. Det är speciellt som kille att få sjunga med de vuxna då vi är få killar i ungdomskören. Så är det trevligt med lite extra killar/män.

Jag känner mig lite orolig i och med att jag kanske inte blir gammal utan vi går under vid 2050. Jag försöker tänka på mina utsläpp så mycket som möjligt, jag äter mycket vegetariskt och cyklar till ställen om jag ska dit annars tar jag bussen. Det bra med livets resa för man kan få upp ögonen hos personer som inte tänker på miljön lika mycket som en själv och på så sätt ändra deras syn.

Karin 16 år:

-Det är roligt att sjunga och det är en väldig fin gemenskap. Det känns otroligt mäktigt att sjunga med Trekvart, allas röster blir liksom så mycket starkare.

Jag är extremt orolig för miljön! Det man kan göra är ju att försöka äta mer vegetariskt och åka kollektivtrafik att sortera rätt och inte slänga plast där maten är till exempel. Jag tycker att det är bra med livets resa därför att fler kanske börjar tänka på att vara miljövänliga.

/Lina Ringberg, verksamhetsutvecklare

Jag är extremt orolig för miljön! Det man kan göra är ju att försöka äta mer vegetariskt och åka kollektivtrafik att sortera rätt och inte slänga plast där maten är till exempel. Jag tycker att det är bra med livets resa därför att fler kanske börjar tänka på att vara miljövänliga.

Karin , 16 år