Livestreamar!

30 december, 2020
  • Musik – Band och artister

Det är spännande tider för Sensus Musik. Musikvärlden är under förändring på många sätt och ihop med pandemin har förutsättningarna för vår verksamhet blivit rejält annorlunda. Vi har under 2020 ställt om och tagit många nya grepp. Ett sådant är livestreamarna.

När möjligheterna att spela live för våra band och artister försvann och människor inte längre kunde se musik live på riktigt var det oerhört viktigt att hitta alternativ. Kulturens viktiga plats i samhället och för vårt välmående blev tydlig.

Den tekniska utvecklingen, i form av snabba bredband, nya plattformar på internet och kompetent personal i Sensus Musik, som var redo att göra jobbet, gav oss möjligheten att komma igång med att sända spelningar live över internet och såklart erbjuda alla våra deltagare den möjligheten. Därmed har vi sänt live från flera orter i Sensus Svealand. Ett par exempel följer här.

I Gävle började året med att göra Local Heroes, en gala för att uppmärksamma det lokala musiklivet, som livestreamades via den lokala tidningen. Bluegrass Festivalen gjordes detta år enklare: via en livestream på Facebook där två band uppträdde samt med ett musikquiz som hölls under streamen. Sandviken Open Stage är en öppen scen för alla som vill testa att spela eller uppträda live på en professionell scen. Detta år gjordes två tillfällen i samarbete med Sensus och detta streamades på Youtube. Gävleteamet hjälpte också till tekniskt med en julkonsert som bandet West Coast Project anordnade. Den livestreamades på Facebook, Youtube och Twitch.

Sensus Örebro, i Tegelbruket, var tidigt i startgroparna med idén om att sända poddar i kombination med mindre spelningar. Härigenom streamades flera spelningar med mysig och nära atmosfär, bland annat med The Kollektive, Rezzie och Xersize.

Dessutom inleddes ett samarbete mellan olika musikaktörer i Örebro – See Us Live, med syfte att erbjuda livestreamar av hög kvalitet. I detta sammanhang sändes flera spelningar från Tegelbruket, bland annat med Ape, Those Without, Sire och Risto Kangas.