Leve Döden – Jonas Liveröds konstvärld på Luftslottet i Götene

21 december, 2023
  • Samtal om livet

I Götene hittar vi Luftslottet, konstnären Jonas Liveröds hem och arbetsplats. I somras invigdes säsongen med en utställning vid namn "Leve Döden" en titel som bjuder in till reflektion och samtal.

En av de mest iögonfallande delarna av utställningen är den nybyggda Vanitaspaviljongen, en plats som påminner oss om livets förgänglighet. Här finns också en likvagn, ett objekt som kanske känns främmande i en konstutställning, men som i Liveröds värld blir en naturlig del av helheten. Tanken är att likvagnen skall ut på turné - en likvagn som är ombyggd som ett litet museum med döden som tema - allt från litteratur till begravningskolor.

I den så kallade Liverödska Wunderkammaren kan besökaren ta del av en samling föremål som konstnären samlat på sig under åren. Här finns allt från det vardagliga till det exotiska, från det nära till det fjärran. Varje föremål har sin egen historia att berätta.

Under premiären bjöds det även på ett samtal mellan Bengt af Klintberg och Isak Sundström. De diskuterade döden, ritualer och traditioner, ett samtal som blev en stark upplevelse för många av de närvarande.

Besökarna bjöds på en smörgåstårta, som var lika vacker som den var god. Och musiken stod Kristi Dårar för. De spelade bland annat Bellman på en liten scen mitt i gräset.

För den som vill besöka Luftslottet och ta del av Jonas Liveröds konst rekommenderas att boka tid i förväg. Det är en upplevelse som är väl värd ett besök.

Under de senaste två somrarna har Sensus varit en del i planering och genomförande av en tvärkulturell kväll på Jonas Liveröds Luftslott i Götene. I år var temat Döden.

Luftslottet, ett tvärkulturellt projekt

Mitt i den Västgötska myllan ligger Ågårdskvarn, en samling hus som historiskt varit kvarn, mejeri och mjölnarbostad. Här hittar man Luftslottet, ett tvärkulturellt projekt vars hjärta är ett brokigt museum över det extraordinära under namnet Den Liverödska Wunderkammaren. I anslutning till museet finns en gästbostad med fokus på outsiderkonst, egensinniga samlingar, subkulturer och visionära tillstånd. Framförallt verkar Luftslottet i en wunderkammer-anda; det vill säga genom att vara en smältdegel för det som är okategoriserbart.