Lena Hesse på Medis 5 sprider kunskap och inspirerar om digitala möten

1 april, 2021

Under ett år som har präglats av omställningar, inställningar, isolering och nytänk har Lena Hesse på Medis 5 oförtröttligt tagit in all ny teknik, delat med sig av sina kunskaper till både sina närmaste kollegor och till andra via digitala föreläsningar, inspirerat och tagit initiativ till morgongympa, Zoom-fika/quiz och varit den som bjudit in till dagens alla Zoom-möten där vi möts av trevlig musik och ett vänligt ansikte.

Lena Hesse, du är månadens ledare april 2021 i Sensus Stockholm-Gotland. Vad tycker du om det?

– För mig är det en stor ära att vara månadens ledare. Att få vara med på något som är så viktigt, där man uppmärksammar personer som kan inspirera andra.

Vem är du?

– Jag arbetar på Medis 5, en kulturverksamhet i Stockholm. Där producerar vi filmer, musik och konst.

Jag hoppas att med det jag gör och det jag kan, bidrar jag till att inspirera andra så att de kan utvecklas. Att kunna lära ut till andra är underbart och att folk visar intresse att vilja lära sig det jag gör.

Hur har ni på Medis 5 arbetat under corona?

– När Medis 5 stängde ner på grund av corona, var vi snabba med att istället arbeta digitalt. Jag frågade Adolfo Celis på Medis 5 om han kunde lära mig Zoom. Nu bjuder jag in till möten några gånger per dag.

Jag har alltid gillat teknik. Därför tycker jag det är roligt att lära mig mer och mer om Zoom. Jag vill hela tiden bli ännu bättre. Det är roligt att se att jag kan sprida mina kunskaper, både på Medis 5 och digitalt. Den 29 februari hade vi en digital föreläsning om hur man kan ställa om till digital verksamhet.

Vad får dig engagerad?

– Det är roligt för mig att se ringar på vattnet. Jag ser en cirkulär effekt. Vi liksom återanvänder och skapar ny kunskap hela tiden. Kunskap som fortplantas bland fler och fler och då växer den. Ju mer jag lär mig desto mer växter jag som person och ju mer jag lär mig desto säkrare blir jag även inom andra områden. Det ser jag också hos mina kollegor. Nya kunskaper på jobbet har vi alla nytta av i alla områden i livet.

Jag gillar verkligen att sprida mina kunskaper till andra. Det är alltid en fördel om man dessutom är intresserad av det ämne man väljer att fördjupa sig i. Vi jobbar i flera EU-projekt. Där möts vi och delar våra olika metoder och erfarenheter. Vi lär oss själva och varandra. Det kan vara digitala kunskaper eller workshops i ledarskap.

Precis som jag märker hur mitt självförtroende boostas och jag vågar mer i takt med att jag lär mig mer, ser jag det när jag lär andra.

Min starkaste drivkraft är att inspirera. Det kan vara som spinningledare, fairtradeamassadör eller zoomcoach.

Vad gör du just nu?

– Just nu håller jag på att skapa digitala presentationer om bland annat hur jeansproduktionen går till och dess klimatpåverkan. Materialet används i ett arvsfondprojekt om Agenda 2030 där vi ska producera lärmaterial för bland annat särskolan och alla andra som är intresserade. Hittills har presentationen visats för Karolinska institutet och Medis 5. Fler presentationer är på gång, till exempel om palmolja och regnskog, hållbara alternativa tygmaterial. Presentationerna kommer att ligga på Medis 5’s Youtubekanal för att så många som möjligt ska kunna ta del av dem. Vi tänker även texta dem såklart.

När jag gör mina presentationer eller min musik tänker jag att så många som möjligt ska kunna ta del av dem. Nu när vi arbetar så mycket digitalt kan ju faktiskt hela världen hitta våra produktioner.

På Medis 5 lär vi oss ständigt av varandra. Vi slutar aldrig att lära oss. Det är ju det som är folkbildning.