Ledardag på vandring med fokus på miljö och hållbarhet

9 juni, 2022

I slutet av maj begav sig ett gäng ledare ut på Gotaleden för att kombinera vandring med workshops och samtal om hållbarhet i en ny version av Sensus ledardag.

Sensus Västra Sverige har i flera år arrangerat en ledardag i Göteborg för sensusledare. I år testades ett nytt koncept och ledardagen flyttades ut och genomfördes i vandrande form. Gruppen vandrade två etapper på Gotaleden mellan Norsesund och Floda. Under förmiddagen höll statsvetaren Sverker Carlsson Jagers tre 15 minuter långa miniföreläsningar om människors miljöbeteende och sociala dilemman kopplade till individen och kollektivet. Däremellan vandrade gruppen i par och samtalade utifrån ett antal reflektionsfrågor kopplade till ämnet. I slutet på vandringen fick deltagarna även möjlighet att utforska sina sinnen i naturen.

Roligt att samtala med olika personer
En av deltagarna som var med på vandringen var Johanna Detert, musiker i Träslövs församling i Varberg. Hon lockades till dagen bland annat för att vandringen fick ett så stort fokus och att man vandrade två etapper istället för bara en. Så här säger Johanna Detert:

Jag ser dagen som en liten retreat och få tänka på något annat än bara jobbet. Det känns lyxigt att få vara med på en sådan här dag tillsammans med Sensus. Det känns roligt att få samtala med så många olika personer och träffa folk från olika sammanhang.

Deltagarna på ledardagen kom från olika verksamheter som Sensus samarbetar med. Förutom från Svenska kyrkan deltog ledare inom bland annat fackförbunden, scouterna samt ett antal föreningar och språkkurser. En från Scouterna som deltog var Mio Kuschick, scoutledare i Göta Lejons scoutkår i Göteborg. Han blev positivt överraskad av workshopen med Sverker Carlsson Jagers och har nu börjat fundera på hur han skulle kunna använda sig av innehållet framöver.
– Jag blev intresserad av ämnet och upplägget. Jag älskar att vara ute i naturen, säger Mio Kuschick.

Idén kommer utvecklas
Ledardag på vandring hade begränsat antal platser, 15 stycken och blev snabbt fullbokad med en kölista. Alla deltagare fick en liten vandringsinspirerad Sensusgoodiebag inför vandringen. Totalt vandrade gruppen 16 km med en lunchpaus på Nääs Fabriker i Floda. David Oest var en av initiativtagarna till Ledardag på vandring. Han tyckte att dagen blev väldigt lyckad.
– Vi hade tur med vädret, bara några droppar regn runt lunchen, och folk verkade väldigt glada. 16 km är ganska långt att gå men överlag klarade alla det bra. Sverkers små föreläsningar satte igång tankarna på ett utmärkt sätt och jag tror att hela gruppen tyckte om det, säger han.

David har blivit inspirerad att fortsätta och utveckla idén med Ledardag på vandring och planera tiden väl. Tidsbrist under vandringen gjorde att lunch, fikapaus och föreläsningar fick kortas.
– Detta var ett första försök för att se om konceptet fungerade. Och att under en vandring få dela sina tankar om ett ämne, tillsammans med andra, är något som vi kommer göra mer av. Man delar en utmaning och det frigör tankarna.

20220531_102817