Lajv på Fighting the Darkness

21 december, 2022
  • Livsfrågor

Festivalen "Fighting the Darkness" är ett event som årligen genomförs av Svenska kyrkan i Västerås Stift och som riktar sig till konfirmander och konfirmandledare i Mora. I år bidrog Sensus i Dalarna med att erbjuda konfirmanderna ett kortare "Prova-på-lajv".

Lajvet skedde i samverkan med lajv- och spelföreningen Epos från Borlänge. Epos genomförde ett skräddarsytt scenario endast för detta tillfälle. Konfirmanderna erbjöds en knapp timmes prova-på lajv. Det genomfördes i flera omgångar, så att fler skulle få chansen att uppleva ett lajv.

Det blev uppskattat. Många var nyfikna och intresserade och ville både prova på och veta mer. Sensus och Epos fick ett riktat tack från närvarande arrangörer, och även från biskopen, efter aktiviteten. Prova-på-lajvet resulterade även i förfrågningar från konfirmanderna om att kunna delta i fler lajv- och rollspelsevent.

Så här beskriver Anders Sahlin, som var med och arrangerade, upplägget för lajvet:

”Deltagarna blev inbjudna i ett rum, mer eller mindre medvetna om vad lajv är. Efter en kort förklaring på några minuter från oss arrangörer om vad lajv är och vilka regler som de har att förhålla sig till så började lajvet med instruktionen:

Du står plötsligt i ett rum utan dörrar eller fönster. Du vet inte var du är eller hur du kom hit. Du är inte säker på vad du gör här. Vid närmare eftertanke är du inte ens helt säker på vem du är. Du upptäcker att du inte är ensam i rummet, det finns andra omkring dig, lika vilsna som du är. Lite längre bort hör du en röst: ”Expeditionen är nu öppen och redo att hjälpa er. OMRÖSTNINGEN har börjat.”

Längst fram i rummet tänds en stor skärm upp, Terminalen, med något som ser ut att vara resultatet i någon okänd omröstning. Högst upp på skärmen lyser texten ”OMRÖSTNINGEN – din demokratiskt givna rättighet”, tillsammans med timer som stadigt tickar nedåt mot noll.

Deltagarna har alla fått små lappar med en kort rollbeskrivning. Informationen från lapparna är knapphändig och svår att tolka, men många har en uppfattning om hur de borde rösta i den okända omröstningen.

I rummet befinner sig också Expeditionen – vi arrangörer. Vi sitter i tråkiga kontorskläder, omgivna av en lika tråkig och utdaterad kontorsmiljö med hålslagare, register, pärmar, tråkiga plantor, torrt fika och gulnande telefoner från Televerket av modell Diavox. Hos oss får deltagarna lägga sina röster – JA eller NEJ utan att egentligen riktigt veta vad de röstar om. Deras röster registreras i Terminalen.

expeditionen__gruppbild


Snart får de meddelande om att det finns mer information att hämta ut i expeditionen. Nya lappar delas ut, och efter hand får de en större förståelse om var de är, om varför de är här och vad frågan är. De får nya åsikter om omröstningen, och det dröjer inte länge förens deltagarna febrilt försöker övertyga varandra om vad de borde rösta på. Alla vill de uppnå rätt resultat innan tiden är ute. Efter 35 minuter är tiden ute och det finns ett resultat, JA eller NEJ. OMRÖSTNINGEN är avslutad.

OMRÖSTNINGEN är ett mysterielajv för både erfarna och oerfarna lajvare. Det utförs på mindre än en timme. Under denna timme ska deltagarna lösa mysteriet om var de befinner sig och hur de hamnade där. De ska även försöka komma fram till vad de egentligen röstar om och slutligen vad de alla borde rösta – ja eller nej.

OMRÖSTNINGEN är en rolig upplevelse som bjuder på saker som förvirring, surrealism och även öppnar upp för filosofiska diskussioner om liv, död och identitet.”