Bild: Torsten Sundberg

Kyrkomusiker rustar sig för att undervisa morgondagens organister

9 december, 2021
  • Musik – Instrument och sång
  • Tro och religion

Hur får man barn intresserade av att spela orgel? Vad gör att de vill fortsätta? Hur undervisar andra? Det är exempel på frågor som diskuterades när tolv kyrkomusiker från Jämtland och Västernorrland samlades för en inspirationsdag i Östersunds stora kyrka i november. Dagen leddes av Alexandra Pilakouris, organist i Linköpings domkyrka.

I Linköping har Alexandra tillsammans med kollegor byggt upp en musikskola för barn och unga som vill lära sig att spela orgel. Nära fyrtio unga orgelspelare kommer till musikskolan varje vecka för lektioner. De får också delta i flera uppspelningar och blir inbjudna till olika orgelklubbar.

Under dagen delade Alexandra med sig av pedagogiska och metodiska tips om undervisning i orgelspel med fokus på barn och unga. Diskussionerna rörde sig exempelvis kring teman som olika sätt att ge uppmuntran och vilka mål är rimliga att sätta.

Med hjälp av fyra unga orgelelever som fått ledigt från skolan kunde gruppen även praktisera metoder och övningar. Man hann med både lek och spel, bland annat med kort och noter ur Music-Mind Games. Unga och vuxna orgelspelare gjorde också en improvisationsövning tillsammans där man i par byttes om med att ta plats på orgelpallen och spela fritt en stund. Målet med övningen var att det aldrig fick bli tyst i kyrkans stora tremanualiga orgel.

Det var jättekul att få spela tillsammans!

Efter denna inspirerande dag kan man ana att det hos deltagarna väcktes en och annan tanke om att starta upp nya musikskolor för blivande organister i de egna pastoraten.