Bild: Cecilia Bergkvist

Kristus i konsten

8 oktober, 2021
  • Konst och hantverk
  • Tro och religion

I en föreläsningsserie av konstnären Bo Westberg Gren fick stora åhörarskaror följa med på en resa med nedslag i konst från många delar av världen med Kristus som motiv.

Jesu liv har skildrats i konsten genom århundraden, framför allt i kyrkorummet. Konstnären Bo Westberg Grens föreläsningsserie i Gullängets kyrka i september lockade en intresserad åhörarskara. Bo själv är en välkänd profil i Örnsköldsviks kulturliv. Med många år som bildlärare på grundskolor och gymnasieskolor är vi tusentals före detta elever som kan berätta om hur Bosse hjälpt oss med våra konstnärliga alster.

Bos eget konstnärskap är levande och med havet som favoritmotiv och han bor tillsammans med hustrun Majlis i Skagshamn, vackert beläget vid havsviken.

Från Europa till Kina, Amerika och Afrika – med avslut i Örnsköldsvik

Bo, som skapat Gullängets kyrkas välkända altartavla i glas, inledde sin föreläsning utifrån denna. Med stor kunnighet kring symbolik och bildspråk fick vi följa med på en resa genom den inhemska europeiska konsten med Kristus som motiv. Många var de konstnärer och kända målningar vi fick ta del av genom bildspel och berättande, såsom Rubens och Leonardo da Vinci. I den tredje och sista delen av föreläsningen tog Bo oss med ut i övriga delar av världen och vi fick stifta bekantskap med hur Jesus avbildats i Kina, Sydostasien, Afrika och Amerika. Ett annat bildspråk men med många likheter då motivet är detsamma.

– Jag berättar gärna mer om konsthistoria, svensk som utländsk, framöver. I synnerhet om utsmyckningen av kyrkorna i Höga kusten, där en av rariteterna är ett medeltida altarskåp.

Bo avslutade föreläsningen med att guida oss runt bland kyrkorna i Örnsköldsviks kommun. Vi fick lära oss allt som var värt att veta kring arkitektur med mera gällande kyrkorna i Örnsköldsvik, Själevad, Arnäs, Grundsunda, Nätra och Anundsjö.

– Jag berättar gärna mer om konsthistoria, svensk som utländsk, framöver. I synnerhet om utsmyckningen av kyrkorna i Höga kusten, där en av rariteterna är ett medeltida altarskåp, berättar han avslutningsvis och håller dörren vidöppen för fortsatt samarbete.

Föreläsningarna i konst- och kyrkohistoria är början på ett fint samarbete mellan konstnären och Sensus studieförbund. Framöver planeras fler aktiviteter i form av studiecirklar, fler föreläsningar med mera.