Bild: Torsten Sundberg. PERSONERNA PÅ BILDEN HAR INGEN KOPPLING TILL ARTIKELN.

Körfester i Östra Götaland

2 januari, 2023
  • Musik – Körsång

I år har Sensus haft dubbelt upp av körfester, Barnkörfest och Ungdomskörsfest i samarrangemang med Sveriges Kyrkosångsförbund. Två mycket uppskattade arrangemang i mars i Linköping och i oktober i Jönköping.

Barnkörfest i Linköping
Den 26-27 mars träffades över 100 barn i åldrarna 9-13 i Linköpings Domkyrka och sjöng och hade en massa kul aktiviteter för sig. Ett program med sånger som körerna övat på hemma och som förtjänstfullt sattes ihop av körpedagog Lars Lind. Det hela avslutades med festhögmässa då barnen framförde alla sångerna.

Allt var superkul!


Temat på lördagen var ”medeltid” och barnen fick klä ut sig i tidstrogna kläder, lära sig dansa balladdans, samt göra en upptäckarvandring i Linköpings Domkyrka och Slottsmuseum. Lördagen avslutades med medeltida gästabud och eldshow i domkyrkoparken.

Jag är väldigt tacksam att jag fick följa med på det här, det var härligt.


Barnen sjöng fint i mässan och i utvärderingarna skrev de att det varit så roligt att sjunga i så stor kör med flera stämmor. Det är en av de viktiga målen och syftena med dessa dagar; att körbarnen får komma samman och känna på hur det är att sjunga med många, när man till vardags ofta sjunger i en kör med 5-6 barn. Alla var mycket nöjda, både barn, körledare och föräldrar.

Jag gillade stämrepen för man fick samarbeta och öva in sin stämma.

Ungdomskörfest i Jönköping
Under helgen den 7-9 oktober hölls årets Ungdomskörfest i Jönköping med ca 200 deltagare. Det var trevliga dagar med nöjda deltagare som hade fullt upp med olika aktiviteter hela helgen.

Det gavs möjlighet att välja på olika aktiviteter i form av verkstäder. Något av det som kunde väljas var Sjung Gospel, Opera-prova på, Scenisk kör och Låtskrivarverkstad. Det bjöds också på två stora konserter under helgen.

Tack för allt, det har varit en underbar helg!