Juloratoriet för stora och små

22 november, 2022
  • Musik – Körsång
  • Tro och religion

Tre dagar, sex konserter stod på programmet när Q i Hu och Sensus tillsammans med en rad andra föreningar och organisationer bjöd på Bachs Juloratorium del 1 - 3 i Simrishamn, Degeberga och Gudmuntorp tredje helgen i november.

Marit Bergman Sandklef från Stockholm, men numera Huaröds bo, har frilansat som violinist i fyrtio år.

"Det har varit många fantastiska upplevelser som jag drömt om att kunna förmedla så fler får upptäcka detta. Min dröm har varit att ta musik som annars kanske bara erbjuds i större städer till mindre kyrkor och församlingar", säger Marit.

När man kliver in omsluts man av fantastisk musik i de repetitioner som pågår under hela dagen inför den fullspäckade helgen. Det är som en ny värld! Solen skiner in och ute blåser det kuling, det är en av höstens allra första riktigt kalla dagar.

På eftermiddagarna bjöds det på Lilla Juloratoriet med det äkta paret Marika Lagercrantz och Peter Bergared – också de Huarödsbor. Seniorer och barnfamiljer fick en fin stund på eftermiddagen. Marika var även recitatör vid kvällens konsert.

Det fanns inte en plats att uppbringa när mörkret lagt sig över Sankt Nicolai kyrka i centrala Simrishamn. Klockorna ringde, sorlet tystnade och magin började.

Tack!

Vi vill rikta ett tack till:

  • Marika Lagercrantz och Peter Bergared, recitatörer
  • Vokalensamblen VoNo
  • Huaröds oratoriekör (körsångare från Huaröd, Kivik, Ystad, Ringsjö församling, Degeberga-Everöds församling, Simrishamn församling, Tomelilla)
  • Medlemmar ur Drottningholms Barockensamble och Höör Barock samt musiker från Tidigmusik-kurserna i Huaröd och från föreningen för Tidig Musik.
  • Ett särskilt tack till Kulturrådet, Region Skåne, Kristianstads kommun och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.