Jordalyft – en dansrit som lyfter klimatkrisen

27 mars, 2023
  • Friskvård och hälsa
  • Rättigheter och hållbarhet

En mulen helg i mars samlades ett tjugotal kvinnor i den fina Kirsebergskyrkan för att genomföra dansriten Jordalyft. Helgen leddes av Elisabet Jansson, en pionjär inom den internationella gräsrotsrörelsen Sacred Dances, Heliga danser här i Sverige.

Elisabet Jansson har tillsammans med riksspelmannen Maria Hulthén Birkeland och Lars Björklund skapat Jordalyft. Tanken kom först från Maria som ville göra något ihop kring folkliga dans- och musiktraditioner. Året var 2017 och efter det har de testat riten under åren och 2022 föll det på plats. Jordalyft består av sex danser och en stående meditation.

"I helgen ska 12 personer diplomeras, därför känns det extra härligt att vara här för att börja sprida riten i världen", säger Elisabet.

Elisabeth Nilsson som är deltagare kom hela vägen från Karlstad för att vara med de tre dagarna. "Jag är öppen för att dansa och få uttrycka mig. Hela grejen är att vi gör det tillsammans", berättar Elisabeth.

I helgen släpptes också skriften Jordalyft med alla texter och noter samt mycket bakgrundsmaterial. Initiativtagaren Maria berättar att de ville göra något med danstema som är lätt att använda och att det kommer en skiva inom 3-4 veckor.

Marie Cöster är verksamhetsutvecklare på Sensus och kom först i kontakt med heliga danser som 14-åring;

Jag såg en affisch på biblioteket i Lund och på den vägen är det. Det var en helt ny värld för mig men jag var fast. Dans är för mig att möta existentiella frågor i rörelse och gemenskap. I detta fallet så bearbetar vi de existentiella teman som vår klimatkris väcker.

Jordalyft har sina rötter i det skandinaviska kulturarvet men rörelsen Heliga danser levandegör kulturarvet från jordens alla hörn och i detta bildas en enorm (kvinno)kraft – för jo, det är mest kvinnor som är med.

"Sensus håller ihop nätverket, anordnar kurser och sprider information. Det är folkbildning både inom livsfrågor och hälsa. Här får alla känslor lov att ta plats", avslutar Marie

Vill du ha vårt nyhetsbrev inom heliga danser?

Mejla marie.coster@sensus.se

Skriften Jordalyft