Bild: Mac Ruzic

Internationella relationer stärktes när Die Neuen Schweden besökte Berlin i september

22 december, 2022
  • Musik – Band och artister

Under tre dagar reste Sensus till Berlin tillsammans med några av Sveriges mest intressanta nya musikakter, musikdistributören ALOADED och flertalet svenska skivbolag.

Vi som arbetar med musikverksamheten på Sensus studieförbund ställs ofta frågan hur musikbranschen egentligen funkar. En av våra kloka ledare som är verksam arrangör och driver eget bokningsbolag svarade ”Omge dig med människor du tycker om och gör saker tillsammans!”. I mångt och mycket handlar framgångar inom musiklivet om relationer. Att känna sig trygg med att uttrycka sin vision, idé och tanke. Att våga konkretisera den och att tillsammans med andra, lära sig att ta sig ann nya utmaningar. Att förstå att musiklivet är en samarbetsyta där det inte bara handlar om att ge eller ta, utan att samarbeta och kunna sätta sig in i varandras perspektiv. Detta både inom och utanför Sveriges gränser.

Sedan 2015 har Sensus studieförbund i samarbete med pr-bolaget Better Things (tidigare Nordic by Nature) i Berlin årligen genomfört projektet Die Neuen Schweden. En satsning som gett nya akter möjligheten att ta ett kliv in på den internationella musikmarknaden genom resa till Berlin för studiebesök, möten med tysk musikbransch och framförande av livespelning. Under de senaste åren, pandemiåren och åren som följt, har vi förfinat projektet ytterligare. Banden och artisterna har gått en förberedande studiecirkel där det fått hjälp och stöd i att konkretisera sin idé och hur de presenterar den i mötet med andra.

I september 2022 bar det av till Berlin. Med oss hade vi banden Vero, Men in Love och Mary Annes Polar Rig men även musikdistributören ALOADED tillsammans med artisten Klara Keller. På plats i Berlin hade akterna möten med olika typer av musikaktöer, intervjuades i den tyska radiokanalen FLUX FM, genomförde speed-meeting med tyska musikbolag och spelade live på spelstället Badehaus.

Många svenska skivbolag från organisationen SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) ville också ta tillfället i akt att träffa tyska musikaktörer och reste med ner till Berlin för att ta del av studiebesök, speed-meeting och livespelningarna.

Nöjda med årets genomförande tar vi nu sikte på 2023!

Die Neuen Schweden 2022