Integration på riktigt

17 december, 2021
  • Friluftsliv
  • Ny i Sverige
  • Språk

Mitt under pandemin sökte Sensus i Göteborg pengar från Länsstyrelsen i Västra Götaland och blev beviljade medel för projektet Samhällsinformation och svenska i Göteborgs naturområden.

Tillsammans med andra får deltagarna möjlighet att växa, lära nytt och bli en del av Göteborg och det nya land som man kommit till. Det görs i en naturlig lärandemiljö med både humor och allvar som verktyg. Sensus köper in material och litteratur (materialet Lär känna Sverige – och lär dig svenska, från Frälsningsarmén.)

Ledaren Sebastian Arrosamena Mellgren säger så här om kursen och om arbetet som cirkelledare:

– Min kurs är speciell och praktisk eftersom vi lär oss svenska, har samhällsinformation utomhus, rör oss i Göteborgs naturområden och lagar mat på stormkök tillsammans. Vi börjar varje fredag med att ses på Sensus klockan nio. Deltagarna samlas och värmer upp med flera koppar kaffe. När alla är på plats diskuterar vi dagens utflyktsmål och anpassar dagens planering så att det ska funka för alla. Därefter introducerar jag dagens ämne utifrån arbetshäftena. När vi kommit igång låter jag dem som kommit längre med svenskan hjälpa de andra medan jag går och handlar inför utflykten. Deltagarna turas om att följa med. Väl tillbaka är det dags att fylla på termosarna och sedan bär det av.

Folkbildning som leder till kunskap och integration på riktigt

Samhällsinformationen är upplagd utifrån tolv olika teman med språkfokus på olika nivåer så att både nybörjare och de som kommit längre kan vara med i samma grupp. Kläder efter väder, stormkök och biljetter för resor kan Sensus köpa in för beviljade medel.

– Som verksamhetsutvecklare för denna verksamhet känner jag mig stolt och varm i hjärtat över ledare och deltagare som gör detta tillsammans. Folkbildning som leder till kunskap och integration på riktigt, säger Helena Klint, verksamhetsutvecklare på Sensus studieförbund.

integration på riktigt 2

Sebastian Arrosamena Mellgren berättar vidare:

– Vi har besökt omkring tio olika naturskyddsområden runt Göteborg, till och med jag är förvånad över att det finns så många. Nu senast var vi på Hönö, Ersdalens Naturreservat. Vi gick en långpromenad och lagade sedan en värmande gryta på stormkök. Hela tiden pratar vi svenska och det är nu jag kommer tillbaka till att kursen är praktisk. "Kan du räcka mig skärbrädan?", "Ge mig din kåsa!" - samtalsträningen kommer naturligt eftersom vi hela tiden måste lösa praktiska problem.

Väl tillbaka på Sensus avslutas dagen med att diska och gå en runda där alla får dela med sig av sina tankar. "Jag kände mig som på fest!", sa en deltagare efter sitt första kurstillfälle.