Hundar lär sig leta efter försvunna personer

15 december, 2020
  • Friluftsliv

HundResurs Sundsvall är en ideell hundgrupp med ett femtontal ekipage som är utbildade och certifierade för eftersök av försvunna personer. Deras arbetsområde är i första hand Västernorrland, men de åker ibland även på uppdrag längre bort. När en person anmäls försvunnen är de snabbt på plats och samarbetar med bland annat polis, hemvärn, fjällräddning och andra frivilliga organisationer.

Även om uppdragen har en allvarlig karaktär, så är själva utbildandet och träningen av ekipagen, som sker i studiecirklar, fylld av glädje och gemenskap där alla i gruppen får chans att växa och dela kunskap samtidigt som man gör en viktig samhällsinsats.

Sensus har under flera år samarbetat med deltagarna i HundResurs Sundsvall. Det har handlat om att stötta med resurser för att både kunna utbilda förare och hundar. Samt att ta sig till och från platser där sökande efter saknade personer behövts. Genom våra kommunikationskanaler har vi också kunnat sprida information om deltagarnas verksamhet till allmänheten, för att beskriva vad de kan hjälpa till med.