Hjälteloppet i Umeå den 24 maj

28 juni, 2024
  • Friskvård och hälsa

SKILLS är en digital mötesplats för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF). Här kan man få tips och inspiration samt lära sig saker inom hälsa, rörelse, kost, IT och kreativitet. Den 24 maj besökte SKILLS ”Hjälteloppet” som gick av stapeln på Hedlundadungen i Umeå med 370 deltagare

SKILLS är ett Arvsfondenprojekt som drivs av Sensus Stockholm-Gotland. Projektet, som representerades av Anna-Karin Peterson och Emmalina Blomberg, fanns på plats under denna fartfyllda dag och tog temperaturen på stämningen.

Anna-Karin Peterson beskriver dagen som energifylld med glad stämning och musik. Det var mycket folk från hela Sverige på plats, engagerade människor, volontärer och skolungdomar. På frågan om vad som gjorde störst intryck under dagen svarar Anna-Karin: – Allt är möjligt när det är kul och med så mycket pepp!

Hjälteloppet är ett Terräng- och hinderlopp på 2 km som är anpassat för personer med funktionsnedsättning. Det finns även en del för gåendes och en del för rullstolsburna. Under dagen anordnades glädjefyllda aktiviteter med tivoli, autografskrivning och fotografering med kändisar. Dagen avslutades med ett spännande gatulopp där kända träningsprofiler från TV deltog.

– Det viktigaste budskapet under detta arrangemang är att vi ska jobba tillsammans, våga prova och vara nyfikna, säger Anna-Karin. Hon berättar vidare att ”Hjälteloppet” har haft stor betydelse för människor med funktionsvariation genom att främja fysisk aktivitet som är välgörande för kropp och själ.

Det hela startade 2016 när gruppboendet Uttervägen, människor med olika funktionsvariationer, sprang den nio kilometer långa hinderbanetävlingen Toughest. De bevisade vad personer med funktionsnedsättning är kapabla till och slog hål på gamla förutfattade meningar. Detta skapade stor uppmärksamhet och de blev kända för allmänheten. Gruppboendet Uttervägen blev således Uttervägens Hjältar. Det var i och med detta som Hjälteföreningen grundades och som också är anordnare av Hjälteloppet.

Föreningen har tagit fram Hjälteträningen som är anpassad och hålls av personer med funktionsvariation. Brukarna utbildas till instruktörer som tillsammans med en huvudledare utformar passen efter de olika behov som finns. Efter att Hjälteföreningen startades finns det idag verksamheter i Umeå, Skellefteå och Göteborg.


Läs mer här:

SKILLS

Hjälteloppet

Hjälteföreningen

Uttervägens hjältar