Hiphop på höstlovet

9 december, 2021
  • Musik – Instrument och sång
  • Musik – Studio/ljud/ljus/DJ

Tillsammans med hiphop-producenten Duckfacekillah åkte Sensus Norrland ut till fritidsgårdar i Krokom och Åre för att hålla i gratis höstlovsaktiviteter för ungdomar. Med hjälp av inspelningsutrustning och ett gäng hiphop-beats inspirerade de ungdomar till att både skriva verser och rappa fram egna låtar - och kanske till och med väcktes ett bestående intresse till liv.

— Det var helt klart en av höstens roligaste jobbgrejer, summerar Johan som är verksamhetsutvecklare i Sensus Norrland.

Sensus hade under höstlovet tillsammans med hiphop-producenten Duckfacekillah åkt runt till fritidsgårdar i Smedjan i Krokom och Lokalen i Åre under två kvällar på höstlovet. Det var Sensus som tillsammans med Krokoms kommun och Lokalen i Åre bjöd in till gratis lovaktiviteter för ungdomar. Till fritidsgårdarna tog de med sig inspelningsutrustning och ett gäng beats som ungdomarna fick rappa till.

— Det var väldigt kul att se när det var lite blygt i början av kvällarna och vi fick höra att det absolut inte skulle testas, tills de väl stod inne i mickbåset och rappade in sina nyskrivna verser, berättar Johan.

Under sådana där kvällar är det verkligen belönande att jobba med folkbildning.

Tidigare hade Sensus arrangerat låtskrivar- och producentkurser med duktiga och namnkunniga ledare under dagtid med lite varierande respons från de deltagande ungdomarna. Därför tänkte de inför höstlovet om och valde istället att köra på ett mindre antal kvällar och ändrade inriktningen till hiphop.

Det hela resulterade i två färdiga låtar som ungdomarna var väldigt nöjda med när de fick höra någon vecka senare. Vissa deltagare blev så inspirerade att de till och med övervägde att fortsätta rappa efteråt.