Haydns Stabat Mater i Härnösand – ett musikaliskt drama

29 april, 2024
  • Musik – Körsång

Det blev en musikalisk afton i Härnösands domkyrka, när Joseph Haydns mästerverk "Stabat Mater" framfördes i en atmosfär av eftertanke och stillhet.

I hjärtat av Härnösand samlades musikälskare i den vackra domkyrkan för att uppleva en musikalisk afton utöver det vanliga. Detta datum, den 27 mars, markerade Dymmelonsdagen, en dag som traditionellt bär med sig en atmosfär av eftertanke och stillhet inför påskens mysterium.

Det var i denna anda som Joseph Haydns mästerverk "Stabat Mater" framfördes, ett verk som med sin skönhet och emotionella kraft bjöd in åhörarna till en musikalisk berättelse om Marias smärta vid korset.

Domkyrkokören, tillsammans med en grupp lokala orkestermusiker, framför allt från Nordiska kammarorkestern, stod för kvällens musikaliska framträdande. Deras samspel och harmoni fyllde kyrkans valv med toner. Även solisterna Lena Moén, Katariina Holma, Eskil Lundström och Ulf Lundmark gav liv åt Haydns komposition.

Dirigenten Lars G Fredriksson ledde ensemblen genom musikstyckets dynamiska landskap. Hans förmåga att förmedla musikens innersta känslor och budskap gjorde att framförandet inte bara blev en uppvisning i musikalisk skicklighet utan också en djupt berörande.

Kvällen i Härnösands domkyrka blev en påminnelse om musikens möjlighet att förena människor, att väcka känslor och att skapa ögonblick av skönhet och eftertanke. "Stabat Mater" av Joseph Haydn, framfört i denna historiska miljö, blev en kväll att minnas.