Hantverk, gemenskap och inspiration i 20 år

8 december, 2023
  • Konst och hantverk

Bengt-Olof Gert har varit ledare för en träslöjdcirkel som har varit igång i cirka 20 år. Ursprungligen startade cirkeln med KFUM Örebro och Y's Men Club. Idag är det sex deltagare som träffas en dag i veckan. Under höstterminen 2023 har deltagarna skapat bland annat täljknivar, pallar, pennstöd, kaffemått och kåsor.

Träslöjdcirkeln har varit en källa till hantverk, gemenskap och inspiration i två decennier. Deltagaren Anders Hellqvist, 78 år, berättar ödmjukt att han kanske inte är den mest skickliga, men han tycker det är trevligt. Han arbetar med det material han har till hands och skapar föremål som inte kan massproduceras. "Det blir bra om man får göra't själv som min pappa sa". Just nu arbetar han med ett skohorn med långt skaft och ett brödfat.

Lars, 82 år, har större ambitioner. Han vill göra ett svävande bord. "Jag såg något häftigt på Youtube", berättar han och visar de andra deltagarna. Youtube är en vanlig inspirationskälla för gruppen, och de berättar att det är fascinerande att se andra personer svarva.

Deltagarna i träslöjdcirkeln uppskattar inte bara hantverket, utan även gemenskapen. Att hålla på med träslöjd på egen hand kan vara utmanande eftersom det behövs maskiner, verktyg och en anpassad lokal. I studiecirkeln lär de av varandra. Det är en av veckans höjdpunkter för många av dem.

Kaffestunderna är också viktiga. Det är då de tar en paus från arbetet, utbyter idéer, reflektera över sitt arbete och pratar om livet.