Handledarutbildning i Örnsköldsvik – motverkar ensamhet hos äldre genom livsberättelser
- Livsfrågor
Nyligen genomfördes en handledarutbildning i Örnsköldsvik som fokuserade på att bekämpa ensamhet bland äldre genom att dela livsberättelser. Utbildningen, som samlade deltagare från olika bakgrunder, är en del av en bredare satsning på att stärka kompetensen hos ledare inom sociala insatser.
21-22 januari arrangerade Sensus en handledarutbildning i Livsberättargrupper i Örnsköldsvik, under ledning av Annika Strådal och Cecilia Bergkvist. Gästföreläsare var diakon Ulrika Mottman från Umeå pastorat. Utbildningen samlade en grupp deltagare med olika bakgrund, inklusive personal från Svenska kyrkan och föreningslivet samt några ideellt engagerade privatpersoner.
Deltagarna fick under två dagar möjlighet att fördjupa sina kunskaper i hur man leder samtalsgrupper för äldre människor, där syftet är att motverka ofrivillig ensamhet. Genom att dela livsberättelser med varandra skapas en social gemenskap som inte bara ökar det allmänna välmåendet utan även stimulerar till nya tankar och perspektiv hos deltagarna.
Metoden som används i dessa grupper har utvecklats av Sveriges Stadsmissioner och forskning visar på positiva resultat när det gäller att förbättra livskvaliteten för de äldre. Den ger deltagarna en plattform för att uttrycka sig och dela med sig av sina erfarenheter och fundera över existentiella frågor, vilket är av stort värde i deras vardag.
Utbildningen i Örnsköldsvik är en del av Sensus breda satsning på att stärka och utveckla kompetensen hos ledare som arbetar med sociala insatser. Ensamheten bland äldre ensamhet leder ofta till psykisk ohälsa och i värsta fall suicid. Genom att utbilda ledare för Livsberättargrupper bidrar Sensus till att lindra den psykiska ohälsan i samhället hos våra äldsta medborgare.
