Bild: Liv Nordberg

Hållbarhet i fokus från dans till dräkt

25 april, 2024

Kulturella föreningen i Örebro är mer än bara ett folkdanslag. De gör även uppvisningar på olika festplatser såsom Wadköping, Karlslunds Herrgård, Brunnsparken och Gällersta forngård. Och förutom att sprida glädje med sina dansframträdanden på bland annat äldreboenden runt om i Örebro, erbjuder föreningen också en studiecirkel där deltagarna får möjlighet att laga och sy om sina folkdräkter.

Att köpa en helt ny folkdräkt kan vara dyrt, med priser mellan 10 000 och 15 000 kronor. Därför har föreningens studiecirkel blivit en värdefull resurs där medlemmarna delar kunskaper och tips om hur man kan underhålla och även justera egna och andras dräkter och vardagskläder. Detta är inte bara ekonomiskt fördelaktigt utan främjar även en hållbar livsstil genom återbruk.

Träffarna är mycket uppskattade av deltagarna, många av vilka också är aktiva dansare i föreningen. Medlemmarna i cirkeln värdesätter de sociala aspekterna av sina träffar. Under fikapauserna brukar de diskutera allt som händer i livet och samtalar om aktuella händelser i samhället. Ibland gör de även studiebesök.

Sensus är glada över att kunna stödja denna förening, där fokus ligger på kulturellt bevarande, gemenskap och hållbarhet.