Hållbar folkbildningsvecka i Östra Götaland

9 december, 2021
  • Hållbar utveckling

Under vecka 47 bjöd Sensus Östra Götaland tillsammans med flera samarbetspartners in till en hållbar folkbildningsvecka tillägnad hållbarhetsfrågor och de globala målen, Agenda 2030. Veckan innehöll både digitala och fysiska arrangemang på flera platser i regionen.

De globala hållbarhetsmålen Agenda 2030 ska bidra till socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling i världens alla länder och ska vara uppnådda till år 2030. För att lyfta Sensus och våra samarbetspartners arbete med hållbarhetsfrågor kopplade till de globala målen genomförde Sensus Östra Götaland under vecka 47 satsningen "Hållbar folkbildningsvecka".

Under veckan genomfördes både fysiska och digitala arrangemang på flera platser runtom i regionen. Bland annat erbjöds föreläsningar om och med Föreningen Naturalum, Vardagens civilkurage Växjö, RFSU, Svenska Afghanistankommittén med flera.

Trädgård.JPG

Ett par av höjdpunkter ur programmet

På Arbetets Museum i Norrköping talade Fatemeh Khavari om Afghanistan. Fatemeh är en afghansk-svensk aktivist i flyktingfrågan som grundade organisationen Ung i Sverige år 2017 och fick stor uppmärksamhet när hon – och många med henne – sittstrejkade för att stoppa utvisningen av unga afghaner.

I Kalmar hölls en Klimatföreläsning med forskaren Martin Gren. I Växjö kunde intresserade träna på att ingripa på machonormer med Vardagens civilkurage Växjö och från Nybro livesändes en föreläsning om att konsumera mindre och återbruka mer. Från Växjö livesändes en föreläsning om barnkonventionen i samarbete med Rädda Barnen. Från Öland livesändes en föreläsning om Hållbar trädgård och i Norrköping hölls en biblioterapeutisk workshop om projektet och konceptet Läsa för livet.

En kväll bjöd koldioxidbantaren Staffan Lindberg på en klimatshow med apokalypsrefränger, obehaglig statistik, sånger om korv och tillväxt, växtgashumor och folkbildning. Hela veckan avslutades med en föreläsning om fattigdom och arbetslöshet i Afghanistan, på dari, med Nasim Sahar, ordförande i föreningen Afghaner i Sverige.