Gospelfest 2023 - att vara en del av något större

13 februari, 2023
  • Musik – Körsång

Lördagen den 4 februari var Malmö Live platsen för 1000 sångare från södra Sverige som under dagen övade för att sedan dela med sig av upplevelsen under två konserter på kvällen.

Det var helt enkelt äntligen dags igen för gospelfest, efter några år av pandemiuppehåll. Allt under ledning av körledarna Emma Leijon, Jonas Engström och Martin Berggren med band.

Sensus var med och arrangerade och Maria Nilsson, Elisabeth Bergagård och Pernilla Agardh, alla verksamhetsutvecklare på Sensus, var på plats.

Kören är som en växtplats med musik som medicin.

- Vi är ju körernas studieförbund och vi har ungefär 30 körledare som vi samarbetar med på plats här idag från vår region! Kören är som en växtplats med musik som medicin. Jag sjunger själv i Rydebäcks gospel och det är ett fantastiskt sammanhang med stor tillhörighet. Det är underbart att det är igång igen efter pandemin och alla platser tog snabbt slut, säger Pernilla.

Gospelmusiken föddes i Chicago på 1930-talet och än i dag sjuder de hoppfulla texterna och den medryckande musiken. Jonas Engström gick Glimåkras gospellinje och arbetade därefter i cirka tio år med bland annat Stockholms Gospel Körfestival samt gjorde studieresor till USA. När han valde att flytta hem för att ta det lugnt började Malmö Live byggas. En sådan fantastisk lokal fick inte gå förlorad, tänkte han, så Jonas och Emma började prata med körledare och på den vägen är det - gospelfesten var född!

- Att göra gospelfesten är ett lagarbete. Idag är det 55 körer på plats som repat sedan i december. Idag har vi fokus på uttryck, säger Jonas.

Jonas Engström
Jonas Engström

Jonas Engströms Soulful Music och Sensus har ett långtgående samarbete som involverar allt från Kören som växtplats till Helsingborgs världskör.

- Det är grymt skönt att slippa allt det organisatoriska. Men främst är det så viktigt att ha en samarbetspartner som tror på en och som vågar satsa!, säger Jonas

Vi pratar mycket om vad musik i allmänhet och gospel i synnerhet gör för en människa - man tvingas vara närvarande i nuet samtidigt som man är en del av något större. Hela kroppen och konsertsalen är med, hela livet får plats!

Vill du vara med i kören nästa gång? Läs mer på: www.soulfulmusic.se

Gospelfesten är ett samarbete mellan Soulful Music, Lokaltidningen, Skånetrafiken, studieförbundet Bilda, Sensus studieförbund, Svenska Gospelverkstaden och Sveriges Körförbund.