Bild: Johan Sigerud

Full pott när Hillout arrangerar sommarens mest glödande minifestivalserie

20 juni, 2024
  • Musik – Band och artister

Tillsammans med Rosenhills Trädgård på Ekerö har musikerna David Svedmyr och Erik Friman med fler skapat konsertserien och minifestivalen Hillout. En fantastisk plats som välkomnar alla att fly in i musiken, konsten och livet mitt ute i naturen. Vi på Sensus var på plats under minifestivalens andra lördag den 8 juni.

Efter en månad av högsommarvärme började osäkra moln dra in över Ekerö och den uppbyggda scenen utomhus fick helt enkelt byggas om på nytt inne i ladan för att ducka kommande regnstänk. Fram till strax innan första bandet skulle knäppa på förstärkarna var det uppehåll och besökarna kunde njuta av smarrig mat lagad i utomhusköket och smaka på lokalproducerad must och öl.

Hillouts andra upplaga bjöd in till fantastiska livespelningar från de två banden Jättedam (Göteborg, SWE) och Totempappa (Stockholm, SWE).

– Totempappa gav en av de mest dynamiska spelningarna jag sett på länge. Genom en perfekt upptrappande graf från långsamt och drömmande syntharpeggios i början till att avslutas i en noisigt psykadeliskt käftsmäll. Allt med en tung och mjuk trummaskin med krautig 4/4 som konstanten. Att lägga tid på att planera en bra setlist ska inte underskattas. Det ska inte heller blandningen av analoga synthar och gitarrslingor som badar i Tape Echo, berättar Johan Sigerud som var på plats under kvällen.

När Jättedam klev upp på scen var sommarregnet i full fart och åskan lurade ute över vattnet. Inne ladan var istället värmen kompakt och bandets musik och energi höjde stämningen ytterligare. Organisk progg/psyk med dubbel rytmsektion och mäktig kör i fantastiska stämmor. Detta var helt enkelt en perfekt setting för bandets musik.

– Med stängda ögon kunde jag ana Pugh Rogefeldt på annan scen i ett 70-talskollektiv någonstans i Dalarna enligt teorin the time space continuum, förklarar Johan med ett leende.

Sammanfattningsvis en väldigt fin och lyckad kväll, och nästa Hillout är redan på midsommardagen den 22 juni. Live på scen är Stella Explorer, The Desktoppers och Locus (NO). Biljetter finns att köpa här.

Jättedam och Totempappa

Hillout på Rosenhill, Ekerö