Friskvårdscirkel för äldre flyttar ut i skogen

20 december, 2021
  • Friskvård och hälsa
  • Samtal om livet

I Växjö finns en friskvårdscirkel för äldre kvinnor som varit aktiv under många år. Pandemin har inte satt stopp för deras träffar. Tvärtom. Istället har de flyttat ut verksamheten till skogen – och blivit fler.

I början av året ringde Maria, mångårig ledare för en friskvårdscirkel i Växjö, med en fråga.
– Vi som alltid brukar ha en avslutning med lite trevlig samvaro kring kaffebordet kunde ju inte ha det i år. Vi kunde ju inte ens träffas inomhus. Kan jag få köpa en psalmbok istället? frågar Maria.

Maria fortsätter att berätta om hur hennes cirkel med en samling äldre kvinnor klarat sig i pandemitider.

Det har inte varit några problem. Vi har flyttat ut. Vi har helt enkelt promenerat med eller utan stavar, och vet du, vi har till och med blivit fler!

Hela gänget tillhör egentligen riskgrupp på grund av ålder, men att sluta träffas var inte ett alternativ. Istället bestämde man sig för att ta promenader en gång i veckan i skogarna kring Växjö. Man cyklade dit och tog en runda på behörigt avstånd från varandra, men med tillräcklig närhet för att kunna ha samtal igång om aktuella ämnen som friskvård och livsfrågor.

När 2021 närmar sig sitt slut träffas cirkeln fortfarande inte inomhus regelmässigt utan har fortsatt med sina promenader i skogen, med några få undantag då regnet har hindrat dem från att cykla ut till skogsområdet.

– Vi är ju trots allt till åren komna, och det tar emot att bli genomblöt, men vi har ändå träffats en gång i veckan under mer skyddade förhållanden. För träffas måste vi! säger Maria.

På Växjö kommuns hemsida kan man nu läsa om nya soffor finansierade med Kampradpengar, som är utställda runt om i kommunen. Det går att läsa att två av dem har blivit placerade i ett skogsområde efter önskemål från en pigg 91-åring som ville ha några platser för pauser för sig och sina väninnor under skogspromenaderna. Det är Sensus-ledaren Maria som ligger bakom detta, och sofforna används flitigt av både cirkeldeltagare och andra.

Möten förändrar människor, människor förändrar världen. Det kan vi i sanning konstatera när det gäller denna friskvårdscirkel ute i det fria. Självklart fick Maria också en psalmbok så att även psalmsången kan ljuda i skogarna kring Växjö.