Från åskådare till omskapare – kampen mot sexuella trakasserier på arbetsplatser

24 mars, 2025
  • Demokrati och rättigheter

Projekt med påvisade effektiva metoder ledde till digital verktygslåda för att arbeta mot sexuella trakasserier och trakasserier på arbetsplatsen

Fackliga representanter från tre stora fackförbund har deltagit i en utbildning som syftar till att förebygga och hantera sexuella trakasserier och könsrelaterade trakasserier på arbetsplatser. Utbildningen, utvecklad av Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr och Sensus studieförbund, har testats i ett projekt där Anne-Charlott Callerstig, genusvetare på Örebro universitet, har genomfört en följeforskning för att analysera dess effekter.

Utbildningen består av tre moduler. Den första modulen, “Lagen som verktyg”, ska tydliggöra ansvar och rättigheter på arbetsplatsen. Modul två, “Normkritik som verktyg”, ska skapa förståelse för, utmana och förändra strukturer på arbetsplatsen som leder till ojämlikhet. Avslutande modul tre, “Ingripandeträning som verktyg”, ska stärka medarbetares förmåga att gripa in i risksituationer för att bygga en jämlikare och tryggare arbetsplats för alla.

Dessa verktyg syftar både till att hantera problem när de uppstår och att förebygga dem.

– Jag tycker att det var en, både till genomförande och sakinnehåll, väldigt välgjord och pricksäker utbildning utifrån vårt behov, berättar en av deltagarna i den efterföljande intervjun med genusvetaren.

– Man kände sig trygg och vågade uttrycka sig. Jag önskar att alla på min arbetsplats kunde gå den här utbildningen, säger en annan deltagare.

Utbildningen i praktiken

När genusvetaren intervjuar deltagarna efter utbildningen är det tydligt att många har fått nya insikter, inte bara om lagar och regler, utan också om sina egna och andras reaktioner i svåra situationer.

– Jag har blivit modigare att säga till, mer observant på signaler och vad folk säger, berättar en deltagare.

Samtidigt upplever flera att de nu har en större förståelse för hur subtila beteenden kan bidra till en arbetsmiljö där trakasserier normaliseras. En deltagare berättar om hur hen lärt sig att formulera invändningar utan att skapa onödig konflikt:

Jag har alltid varit snabb på att konfrontera, men nu har jag fått ett bättre språk och strategier för att nå fram utan att skapa onödig konflikt.

För vissa har utbildningen varit en bekräftelse på att de redan agerar rätt, medan andra har fått upp ögonen för nya perspektiv.

– Jag insåg att jag tidigare ignorerat vissa kommentarer och situationer som jag nu skulle reagera på direkt, säger en annan deltagare.

Utmaningar och vägen framåt

Trots utbildningens positiva effekter finns fortfarande hinder för att skapa varaktig förändring. Flera deltagare lyfter behovet av att hela organisationen, inklusive chefer och HR, genomgår samma utbildning för att skapa en gemensam förståelse.

– Första linjens chefer måste få stöd uppifrån. Det spelar ingen roll hur mycket vi på golvet utbildas om inte ledningen visar att det här är en prioriterad fråga, säger en av de intervjuade.

Ett annat återkommande tema är behovet av kontinuitet.

– Vi behöver kortare insatser över tid, inte bara en stor engångsutbildning. Det måste finnas en röd tråd och en strategi för att följa upp arbetet, betonar en deltagare.

Genusvetaren som genomfört följeforskningen konstaterar att utbildningen har skapat både individuella och kollektiva förändringar. Frågan är nu hur arbetsplatserna kan ta vara på detta momentum och fortsätta utvecklingen.

– För att underlätta ett kontinuerligt arbete på arbetsplatserna togs en digital verktygslåda utifrån utbildningsmodulerna fram. För det hjälper inte bara med en engångsinsats, utan det krävs ett fortlöpande arbete för att förebygga trakasserier och sexuella trakasserier, säger verksamhetsledare Annika Heikkinen, Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr på Sensus studieförbund, som var en de som deltog i projektet.

Nu finns verktygslådan Förebygg och Grip färdig att ta del av.

Kräver fortsatt arbetet på alla nivåer

Projektet har visat att utbildning med interaktiva inslag kan vara en kraftfull metod för att förebygga sexuella trakasserier och trakasserier. Genom att ge deltagarna kunskap, verktyg och en trygg miljö att öva i, har de blivit både modigare och mer strategiska i sitt agerande.

Men för att den positiva effekten ska bestå krävs ett fortsatt arbete på alla nivåer i organisationerna. Med rätt förutsättningar kan utbildningar som Förebygg och grip in bli en förändringsmotor för att skapa tryggare och mer inkluderande arbetsmiljöer.

Jag har sagt till chefer och HR: jag kommer att vara mycket mer besvärlig i de här frågorna nu. Jag tänker inte vika ner mig. Det hoppas jag att fler gör.