Bild: Globaal Media / August Ekenberg

Folktätt på Jamaica Independence Festival

7 augusti, 2023
  • Musik – Band och artister

Jamaicas självständighetsdag har firats över hela världen sedan 1962 och sin vana trogen har den stora ideella föreningen FJK (Föreningen Jamaicansk Kultur) årligen firat detta med en hejdundrande fest. För sjätte året i rad förvandlades en gräsplätt, några skogsdungar och strandkanten nere vid Lappis Beach till en myllrande festival.

Sen flera år har vi ett samarbete med FJK, vars förening som är baserad i Vällingby även är en viktig mötespunkt för musikintresserade ungdomar i hela Stockholm. Tack vare initiativtagarna och eldsjälarna Denzil Williams (som även driver föreningens musikstudio) och Ilke Öztenar (som beviljades Stockholm stads folkbildningsstipendium 2022) i täten blev även årets festival en riktigt lyckad folkfest.

Besökarna dansande fram och spred god stämning ända in till småtimmarna - trots att kraftiga regnfall dagen innan bidragit till stora lerpölar i området.

Internationella artister, foodtrucks och DJ-battle

Under festivalen bjöds det på flera spännande uppträdanden från reggae- och dancehallscenen av både svenska och internationella artister som Syster Sol och Ezra Cham. Det blev också mäktig dans från Oxelösund Dance Crew, och det fanns flera försäljare på plats som sålde handgjorda smycken och kläder. Det erbjöds även en hoppborg för de yngre (där även Sensusballonger gick åt som smör i solsken).

Framför de populära jamaicanska och brasilianska foodtrucksen ringlade köerna långa. Inte minst ljöd även musiken över hela festivalområdet, från stora scenen uppe i skogen till DJ-tältet nere på stranden (oftast i härlig dansant baktakt). Dessutom när det minst anades blev det ett spontant och oannonserat framträdande med stjärnor som Mapei och Dogge Doggelito. Med varsin mikrofon gjorde de också en bejublad battle utanför DJ-tältet där Topaz Soundsystem huserade.

Föreningen Jamaicansk Kultur

FJK är en stor ideell musikförening som sedan flera år samarbetat med Sensus. Föreningens mål är att bedriva verksamhet som syftar till att främja jamaicansk musik i Sverige. Idag har föreningen utvecklats till en viktig mötespunkt för musikintresserade ungdomar i hela Stockholm.

Läs mer
Tack för i år!

Bilder från årets Jamaica Independence Festival