Folkbildningsdagen 2021 – en del av Göteborg 400 år

10 januari, 2022
  • Musik – Band och artister
  • Demokrati och rättigheter

Under 2021 fyllde Göteborg 400 år. Sensus Västra Sverige uppmärksammade detta genom att den 13:e oktober fylla Esperantoscenen med artister, folkbildare, kulturmänniskor och dokumentärfilmare.

Vi på Sensus i Västra Sverige tycker det är av yttersta vikt att medborgarna får ta del av kvalitativa kulturprogram med folkbildande karaktär. Dessutom tycker vi att det är angeläget att vara på olika arenor och i skiftande sammanhang. När en så stor stad som Göteborg firar över hela staden vore det nästan konstigt om vi inte deltog som jubileumsaktör. I januari anmälde vi en programpunkt utan att egentligen veta vad vi skulle fylla den med. Under våren och sommaren växte programmet fram och det blev tydligt att det skulle bli en heldag med teman kring Göteborg, demokrati och folkbildning.

Dagen inleddes på morgonen med ett frukostsamtal mellan folkbildarna Lina Brustad och Kerstin Alnebratt om folkbildningens då, nu och sen. Ett samtal som gav hopp! Sedan väntade Pusterviks lunchsoppa då poeten Lina Ekdahl med musiker framförde några av de 400 sånger de skrivit om lika många platser i Göteborg. På eftermiddagen arrangerades två guidade vandringar i staden. Den ena handlade om Haga och den andra om författaren Sophie Elkans liv. Vandringarna var fullsatta och väldigt uppskattade.

folkbildningsdagen_sngen_om_gteborg

På kvällen stod en rad programpunkter på schemat. Musikerna Jessica Winnberg och Svenna Dahlbergs körde sitt mycket omtyckta Sonya Hedenbratt-program. Efter det fick vi lyssna till Pontus Hjortén, dokumentärfilmaren som är aktuell med filmen om Nationalteatern. Sedan blev det mer musik då Katarina Hemlin framförde sin specialskrivna sång om Göteborg tillsammans med musiker och oss i publiken. Vi fick även se, och lära oss, teckna till sången då Lisa Lillieroth hjälpte oss med det.

Slutligen visades ett litet utdrag ur teaterföreställningen Frigga, om rösträttskämpen Frigga Carlberg, som sätts upp på Stora teatern i maj. Hela dagen gav mersmak på många sätt.