Ett år som musiker med Sensus

14 december, 2023
 • Musik – Band och artister

Efter flera år i band gjorde Karin Beckérus solodebut med Lovi Did This 2022. Projektet fick fin mottagande, bland annat i DN men även i internationell press. Samma år var hon en utav akterna på Debasers 20-årsjubileum som bar namnet “20 av framtidens mest spännande artister”.

Här kommer Karins egna berättelse kring hur det hela startade och utvecklades, men även vilka lärdomar hon tar med sig och vilka råd hon vill ge artister som kämpar för att lyckas.

Jag har svårt att tänka mig en bättre start!

Men hur bra din start än må vara så är vägen lång till ett bärkraftigt artisteri. Och den vägen är ett radband av besvikelser, lärdomar, eufori och tvivel. Du kommer behöva både tid, driv och möjligheter att utvecklas. Och du behöver skapa de flesta möjligheter själv i början.

Jag vill berätta om några saker jag gjort under det här året och vad Sensus hjälpt mig med. Kanske det kan ge både pepp och inspiration oavsett var du själv är på din artistresa.

Lovi Did This i Australien
Osannolikt? Plötsligt stod jag där på en scen i Australien ett år efter debuten!

Ut på plankan

Jag hade många strategier för mitt soloprojekt Lovi Did This, där jag rör mig inom genres som “folktronica” och “avantgardistisk art pop”. En var att satsa på musikvideos, en annan att skapa en mäktig liveupplevelse med koreografi och props som passade musiken.

Hösten 2022 var det dock extra tufft att få spela live på grund av pandemins alla framskjutna gigs som skulle betas av. Men med en studiecirkel i Sensus som bas var målet att få till livespelningar.

Jag och ett band på nio personer (!) började repa och fick bland annat spela på en Sensus-kväll på Hotell Malmen, Lilla Hotellbaren. Jag vill poängtera att ett Sensus-gig är mer än bara en möjlighet att stå på scen. Hjälp med affischering och teknik gör jättemycket! Kvällen resulterade också i ett gemensamt gig med ett av de andra banden, Plåster.

Jag hade redan börjat kontakta spelställen och festivaler och skrivit massvis med mail.

När man är artist på väg upp är man ju redo att kämpa in i kaklet, och man vet att man kommer få fler nej än man kan räkna. Men det gäller att lägga sin energi på rätt saker. Att skriva hundra mail till spelställen och inte få ett enda positivt svar kan vara förödande för din pepp.

Även om jag fick några ja, så fokuserade jag en period nästan bara på att söka till Sensus-arrangemang. Det gav bättre odds och möjlighet att faktiskt få komma ut och spela, och det är så viktigt.

Joppe på Svensk Live har till exempel sagt att man behöver 50 spelningar i ryggen innan man blir bra på riktigt. Men innan du drar 300 betalande besökare, är det trögt att få till ens tio spelningar på ett år.

I musikbranschens ekosystem är det ofta studieförbunden som kan ge det där viktiga första stödet. Dessutom finns de för dig långt in i den professionella karriären.

Wilma Nea och Lovi Did This
Gemensamt gig med Wilma Nea på Skeppet i Göteborg - ett resultat av cirklen Sensus Case om turné och livebokning.

Sensus Case: möjlighet att fokusera

Sensus Case gav ytterligare en möjlighet att gräva ner sig i hur livebokning fungerar. Amanda Söderberg från bokningsbolaget Komet spenderade några kvällstimmar med mig och Göteborgsbaserade artisten Wilma Nea och gav oss konkreta tips.

Till exempel hur man kan söka förbandsgig till liknande större artister, vilket jag lyckades med några månader senare. Cirkeln ledde också till en spelning i Göteborg via Wilma, som i sin tur ledde till ett nytt spännande samarbete i Västsverige. Det är ur dom där ringarna på vattnet du bygger din artistresa. Två andra upplevelser jag tar med mig från året är Live at Heart i Örebro och Future Echoes i Norrköping som gav massor av lärdomar om hur showcasefestivaler fungerar. Båda möjligheterna gavs via Sensus.

Via mitt skivbolag Circus On Mars, som är medlem i Svenska Oberoende Musikproducenter, SOM, började det också hända grejer.

Det är mycket jobb med eget bolag, men jag ville få koll på alla delar som har med skivutgivning att göra.

Jag upplever att en del dörrar förblir stängda för dig med eget bolag, då många i branschen vill ha en buffert mellan sig och artisten. Men medlemskapet i SOM öppnade också för att bli utsedd till “Fast track-bolag” av Export Music Sweden i maj tidigare i år.

Die Neunen Schweden
Die Neuen Schweden med artisterna 7ebra, Shadi G, Deepaak, Namelle och Melén.

Dax att spela utomlands

Via Fast track-programmet fick jag chansen att medverka under The Great Escape i Brighton. Jag stod såklart längst fram och tittade på Sensus-akterna som spelade på “ÅÄÖ, Sounds Swedish”. Senare under hösten spelade jag tillsammans med ett av banden från just den scenen, Sötnos.

Det är väldigt stora sammanhang att ta in som relativt ny i branschen, men om det är något jag insett under det här året så är det att nätverka är nödvändigt! Och kul! Och när man börjar träffa på varandra gång två eller tre så känns det inte riktigt lika ensamt längre.

För varje spelning lär du dig något nytt. Och du blir lite mer redo för nästa utmaning. En av höjdpunkterna under mitt år var att få vara del av Sensus och Svenska Oberoende Musikproducenter, SOM:s, satsning Die Neuen Schweden i Berlin. Denna gång gick inte ansökan via Sensus igenom, men väl via SOM. Generöst nog fick vi SOM-artister även delta i kunskapsdelningen Sensus arrangerade tillsammans med lokala PR-bolaget Better Things. En fantastisk resa!

Så lärorikt och ett startskott för att börja planera turné i Europa.

Sök om och sök allt!

En av mina strategier har varit att söka allt jag tyckt varit intressant. Sökandet fick en extra boost efter ytterligare en cirkel via Sensus om just vad man kan söka ekonomiskt stöd för musik - olika stödformer och upplägg. Det kan jag verkligen rekommendera.

Sensus writes Sundsvall
Sensus Writes indie edition i maj 2023 med Marit Bergman och Per Wiksten och ett gäng grymma låtskrivare. Vilken otrolig pepp!

I år kunde jag även åka till Sensus Writes i Sundsvall vilket var en grym upplevelse! Det här var tredje, möjligtvis fjärde gången jag sökte och jag hade varit reserv två gånger tidigare.

Skam den som ger sig!

Mitt eviga sökande av allt resulterade även i följande under året som gått:

 • Kursen Drivkraft om hur du boostar din artistiska skapande (arrangerad av danska Koda och finansierad av bl a svenska Skap), ledde bl a till en spelning i Köpenhamn
 • Musikerförbundets Digitala Musiklyftet, kurser i bla livestreaming och bra nätverkande
 • Artists Only - SOMs kurs för egenutgivande skivbolag
 • Fools Gold - marknad, träffpunkt och festival arrangerad av musikföreningen Fools Gold med stöd av Border Music, Svensk Live, Sensus och SOM
 • Write Now, skrivarcamp för kvinnor och icke binära som Bilda arrangerat
 • Ett 10-tal internationella utmärkelser för olika musikvideos jag skickat till filmfestivaler

Självklart sökte jag också en oräknelig rad saker jag inte fick - allt ifrån Stimstipendium, fonogramstöd och en rad olika stöd för låtskrivarprojekt på olika platser. Jag sökte också till fler festivaler och skrev till fler spelställen än jag kan räkna.

Men en fullständigt oväntad ansökan gick in; Kulturrådet gav bifall till mitt skivbolags ansökan om Australienturné med Lovi Did This! Hurra! En dröm gick i uppfyllelse och i oktober 2023 var jag iväg med några musiker och spelade i Australien. Glöm alltså inte att drömma!

Love Did This på en scen i Australien
Lovi Did This på en scen i Sydney, Australien i oktober 2023. På bilden även Sofia Ström och Mathias Elovsson.

Skapa dina egna möjligheter

Allt mitt arbete för att utsätta mig för möjligheter har ändå givet fantastiskt mycket tillbaka. Och fått mig att inse mycket om mitt artisteri och vad jag behöver göra härnäst. Det finns tusen andra saker att berätta om det här året såklart, men jag vill med denna tillbakablick säga att det verkligen går att skapa egna möjligheter.

Och även om jag kan göra en mäktig lista på saker som gått bra så är fortfarande vägen lång till “etablerad”.

Jag tror det sista goda rådet därför blir - Håll ut!

För att summera mina insikter från det här året och mina råd för dig tidigt i karriären:

 • Utsätt dig för möjligheter - sök allt!
 • Vårda och bygg på dina nätverk (med återhållsamhet såklart om du är introvert)
 • Är det svårt att passa in och följa branschens spelregler? Skapa dina egna regler!
 • Oavsett din statistik i sociala medier - live bygger du en publik på riktigt
 • Att spela live är också en effektiv reality check. Du kan lära dig mycket om din musik och ditt artistiska fokus
 • Håll ut, bara att göra saker över tid öppnar nya dörrar
 • För nästa nivå kommer du troligtvis behöva ett team, branschen vill gärna ha en buffert mellan sig och artisten
 • Skriver du musik, gå med i Skap så fort det blir möjligt för ytterligare möjligheter
 • Har du eget skivbolag, gå med i SOM
 • Sensus/studieförbunden är ett ovärderligt stöd under i princip hela din artistresa!


Texten är skriven av Karin Beckérus som deltar i Sensus musikverksamhet i Stockholm.

Länkar:
Lovi Did This - Instagram
Lovi Did This - Spotify