Enkel fråga ledde till oväntat möte

15 september, 2023
  • Musik – Instrument och sång

Det händer något i rummet när Sensus genom musiken får vara en brygga mellan kulturer och en viktig mellanrumsaktör.

En sen kväll i mitten av augusti dök det upp en förfrågan till Sensus Stockholm-Gotland från föreningen Tugs Bilegt. Har Sensus lokaler för en konsert och workshop med en mongolisk artist? En artist som vill uppmuntra barn och ungdomar med rötterna i Mongoliet att lära sig mer om traditionella instrument.

Narandelger Byambaa, mer känd som Beatbox Ray, var på genomresa och skulle besöka Stockholm under några dagar i början av september. En önskan var att få möta barn och ungdomar. Det fanns också en undran om möjligheten att få komma till en skolklass och om Sensus kunde möjliggöra det. En enkel fråga från Ingrid Burström till Sensus-kollegan Tony Margeta öppnade för möjligheten att komma till Adolf Fredriks musikklasser och de klasser han undervisar där.

Få kunde ana det omedelbara och oväntade mötet som uppstod när Narandelger framförde beatboxing, mungiga och strupsång och eleverna fick prova på att spela mungiga och dela med sig av sin körsång. Nyfikenhet, bubblande skratt, glädje att få lära och dela med sig fyllde salen på bara ett par minuter. Det är sådant som kan hända när Sensus kan utgöra en brygga mellan kulturer och vara en viktig mellanrumsaktör.

image3 redigerad