Bild: Anna Brorson

Dragshow på äldreboenden med Gretchen under Ulricehamn Pride

16 december, 2022

Som en del av Ulricehamn Pride besökte dragshowartisten Gretchen sex äldreboenden i runt om i kommunen. Gretchen utlovade en föreställning med glitter, glamour, kärlek och dansiga låtar från förr.

Gretchen dansade, mimade och ledde allsång. Gamla svenska klassiker som Lill-Babs ”Leva livet”, Sylvia Vrethammars "Eviva España” och Anita Lindbloms ”Sånt är livet” avlöste varandra. Tre gånger under showen genomgick hon dessutom blixtsnabba klädbyten till olika färgglada, glittriga stassar.

Publiken klappade i takt och sjöng med. Många blev danssugna – både bland boende, personal och anhöriga. En av de boende på Ekero hälsar:

Tack för det jättehärliga uppträdandet. Gretchen var helt underbar. Du får gärna hälsa från oss på Ekero.

Just musiken och klädombytena tror Madeleine Petersmo, samordnare på Ryttershov, är det som gör att showen passar så bra just på äldreboenden.

– Det är så roligt att se att alla ler och klappar händerna. Ingen har somnat, vilket är ett väldigt bra betyg, säger hon.

Det är inte helt enkelt att synka ihop dragshowtid med alla tider som finns på ett äldreboende. Men med ett fint omhändertagande av personal och Ulricehamns kulturstrateg Victoria Klaiber Svensson blev det mycket uppskattade föreställningar med glitter och glamour mitt på ljusa dagen. Victoria som har varit med runt på de olika äldreboendena säger:

De äldre säger att ”det här är ju vår musik!” Vi vill att pride ska synas i alla våra verksamheter, mer fest till alla!

Gretchen som varit runt på ett 50-tal äldreboenden längs västkusten med sin show fick inspiration till föreställningen efter att ha varit med på utbildningar inom hbtqi för personal inom äldrevården.

Det är jätteroligt, det blir direkt respons. Det har varit väldigt positivt, det känns i hjärtat när man får göra något som är kul.

Även i media som Sveriges Radio P4, Ulricehamns Tidningen och på TV4 har föreställningen uppmärksammats.

Föreställningen arrangerades i ett samarbete mellan Ulricehamns kommun kultur och fritid, Sensus Västra Sverige och Västra Götalandsregionen.