Det osynliga folket – eller det mångkulturella Tornedalen

30 november, 2023
  • Historia
  • Musik – Instrument och sång
  • Demokrati och rättigheter

Under det gångna året har Sensus studieförbund i samarbete med Vox Pacis satt fokus på ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk - meänkieli. Två kulturprogram har skapat möjlighet till fördjupning i tornedalingars historia, berättelser, kultur och musik.

Kulturprogrammen har också skapat insikter om hur det idag arbetas aktivt för att sprida kunskap om meänkieli och för att skapa fler mötesplatser där språket kan leva och utvecklas.

Bland de som bidragit till att lyfta fram meänkieli och tornedalingars kultur finns forskaren Birger Winsa och Bengt Niska, representant för Sanningskommissionen. Det har också skett ett samarbete med Britta Tervaniemi från Språkcentret i Övertorneå och Emma Kiviniemi från Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset (STR-T).

Musiken har spelat en central roll i programmen. Riksspelmannen Fredrik Hangasjärvi och sångerskan Sanna Kalla har båda bidragit med sina musikaliska talanger. Kören Röstjärn och Moa Nordin och samarbetet med konstnärliga ledaren Gunilla Nordlund har också varit en viktig del av evenemangen.

Tack vare alla som varit med och bidragit till att lyfta fram meänkieli och tornedalingars kultur har vi fått en djupare förståelse för ett av våra minoritetsspråk och den rika kultur som omger det.