Demokratisoppa: Ordkonst med Emil Jensen och Sustainable poetry

6 december, 2021
  • Demokrati och rättigheter

Demokratisoppa är ett koncept där personer kan lyssna på och delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati över en sopplunch. Årets temat har varit Hot mot demokratin och föreläsningarna har skett digitalt. Men med förhoppningen att pandemirestriktionerna skulle lätta beslutades att den sista Demokratisoppan för året skulle ske både digitalt och fysiskt. Till detta bjöd vi in ordkonstnären Emil Jensen och representanter från initiativet Sustainable Poetry, för att brygga över till nästa års tema Möjligheter med demokratin.

Emil Jensens texter och musik kännetecknas av ett skenbart spontant uttryck, lekfullt och träffsäkert. Men bakom ridån av humor finns ett stort allvar och ett uppriktigt samhällsengagemang. I sitt skapande ställer han sig på de svagas och utsattas sida i kampen mot fördomar, hyckleri och maktmissbruk. Emil Jensen är en mångsidig konstnär som med sin personliga berättelse speglar vår tid. I sin helt egna blandning av humor och allvar återkommer han ständigt till ämnen som mänskliga rättigheter, demokrati och hållbarhet samt hur människor kan samarbeta över mentala och nationella gränser.

Sustainable poetry är ett initiativ där barn och unga uttrycker sina tankar och idéer genom poesi, för att stärka demokratin. Sedan starten 2017 har projektet letat sig utanför Söderslättsgymnasiet och engagerat barn och unga i förskolan, grundskolan och gymnasiet i Trelleborg, där projektet startade, och vidare - såväl nationellt som internationellt. Barn och unga i förskolor och skolor runt om i världen har fått möjlighet att lära sig mer om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling samt genom poesin fått möjlighet att ge röst kring hur de vill att framtiden ska se ut.

Föreläsningen var en hybrid med deltagare på plats på Spira Kulturhus i Jönköping och via livesändning. Totalt deltog strax över 100 personer, stämningen var god och återkopplingen från deltagarna var positiv. Nu laddar vi för ett nytt år av Demokratisoppa på temat Möjligheter med demokratin.

Demokratisopporna anordnas av Sensus, Europa Direkt Jönköpings län och Universitets- och högskolerådet/Den globala skolan.