Demokratisoppa i Jönköping – en fördjupning inför EU-valet

12 juni, 2024
  • Demokrati och rättigheter

I maj månad hade besökare vid Stadsbibliotekets Café i Jönköping möjlighet att delta i en särskild föreläsning inom ramen för konceptet Demokratisoppa. Tillfället var särskilt inriktat på att öka kunskapen om Europeiska unionen inför det stundande EU-valet.

Föreläsaren för dagen var Klas Jansson, tjänsteman vid Europaparlamentets kontor i Sverige. Han förmedlade grundläggande kunskaper om EU:s struktur och funktioner samt diskuterade de utmaningar som Europa och världen står inför i denna omvälvande tid.

Jansson belyste även Sveriges roll inom EU och vad det innebär att välja de 21 ledamöter som ska representera Sverige i Bryssel och Strasbourg de kommande fem åren.

Under presentationen ställdes frågor som: Vad röstar vi egentligen om? Vilken roll spelar Europaparlamentet i EU:s beslutsprocesser? Och vad kan konsekvenserna bli av våra val?

Evenemanget drog till sig en engagerad publik på drygt 70 deltagare och var resultatet av ett samarbete mellan Sensus, Region Jönköpings län, Europa direkt Jönköpings län och Jönköpings kommun. Denna föreläsning är en del av Sensus satsningar på att främja kunskap och engagemang kring demokratiska processer och internationella samarbeten.