Dala-Orgel: Orgelsällskapets årsmöte med festival och nationella orgeltävling

28 augusti, 2023
  • Musik – Instrument och sång

Orgelsällskapet är en förening som arbetar för orgelkonstens utveckling och bevarande i kyrka och samhälle.

Svenska Orgelsällskapets 45-årsjubileum och offentliga festival ägde rum i Östra Dalarna med utgångspunkt i Falun 11-14 maj. Medarrangörer till evenemanget var samverkande församlingar, Sensus, Musik i Dalarna och Västerås stift. Sensus roll i detta samarbete var främst marknadsföring, att boka hotell, restauranger och ordna med utflyktsmål men även att finnas med på plats under genomförandet. 55 deltagare hade anmält sig till festivalen.

Det var andra gången sällskapets nationella orgeltävling för unga organister anordnades vilket gjorde att festivalen påbörjades en dag tidigare än normalt. Den 11:e maj i Stora Tuna kyrka-Borlänge ägde orgeltävlingens första omgång rum, med fyra tävlande kandidater. Det var öppet för allmänheten att komma och lyssna och ett 30-tal åhörare fanns på plats. Senare på kvällen var så festivalens öppningskonsert i Falu Kristine kyrka.

Fredagen den 12 maj gjordes en heldagsutflykt till diverse kyrkor såsom Dala-Husby, Stora Skedvi samt Säter Kyrka där det bjöds på konserter och tillfällen att titta närmare på orglarna. Senare under eftermiddagen begav sig sällskapet vidare till Leksand där ett besök med guidad tur på Hugo Alfvéngården samt trerätters middag stod på schemat. Kvällen avslutades med en konsert i Leksands kyrka. Bussen vände sedan åter till Falun med trötta men nöjda deltagare.

Lördagen bjöd på vila och egen tid samt en kortare utflykt till Carl Larssongården. Många kom till eftermiddagskonsert samt fortsättning av orgeltävlingen del två i Stora Kopparbergs kyrka. Resultatet av tävlingen samt prisutdelning presenterades senare under kvällens samkväm i Falu Kristine församlingshem dit alla deltagare och andra involverade var inbjudna. Festivalen avslutades efter orgelsällskapets årsmöte på söndag eftermiddagen med en stor konsert i Falu Kristine kyrka.