Connexion Rap West – en mötesplats för musikintresserade unga på Bäckby och Råby i Västerås

2 december, 2022
  • Musik – Band och artister

Connexion Rap West är en mötesplats för unga mellan 13 och 18 år på Bäckby och Råby i Västerås. Connexion Rap West är en musikskola där ungdomar får möjlighet att mötas kring intresset för rapp-musik men också en mötesplats att gå till på fritiden.

Idén om att skapa en mötesplats för ungdomar på Bäckby i Västerås föddes hösten 2017 av Sensus Svealand, Svenska kyrkan Bäckby och bostadsföretaget Mimer. Efter en tids research och möten med en samverkansgrupp på Bäckeby kom vi fram till att det saknades sysselsättning och forum där unga kunde träffas kring ett gemensamt intresse. Det visade sig att intresset för musik/rap var stort men att möjligheterna att ägna sig åt det var begränsade utan lokaler och kunniga ledare.

I april 2018 startade Connexion Rap West. Vid ett tiotal tillfällen per termin deltar ungdomar i workshops där de skapar sin egen musik. De får också vara med på peppande och inspirerande föreläsningar av musikprofiler inom genren. Man lär sig allt ifrån musikproduktion, sång textskrivning, grunderna i låtskrivning, liveframträdanden med mera.

Flera kända artister har varit på besök för att föreläsa om vad man ska tänka på innan man ger sig in i branschen. Varje termin avslutas med ett uppträdande på stora scenen på Västerås festival tillsammans med någon känd artist.

Connexion Rap West är ett samarbete mellan Sensus Svealand, Svenska kyrkan Bäckby, och bostadsföretaget Mimer. Kursledare är Governor Andy.