Bild: Wikimedia Commons

Äventyrsgruvan i Tuna-Hästberg

1 december, 2020
  • Dans och teater

Tuna-Hästbergs gruva är en sedan 1968 nedlagd järnmalmsgruva vid samhället Tuna-Hästberg i Dalarnas län, söder om Borlänge och norr om Ludvika. Gruvverksamheten i Tuna-Hästberg har förekommit i århundraden. Sedan 2011 bedriver en ekonomisk förening guidad besöksverksamhet, "Äventyrsgruvan Tuna Hästberg", i den gamla gruvan.

Kvar i berget återfinns åtskilliga kilometer med tunnlar, jättelika brytrum och andra lämningar. År 2011 invigdes det som idag kallas Äventyrsgruvan och den huvudsakliga verksamheten består av guidade turer i den torrlagda miljön (det erbjuds även dykning i den vattenfyllda delen av gruvan).

Turerna är allt ifrån enkla vandringsturer till fots nere i ort-systemen, till mer avancerade äventyrsturer med klättring i sele på en utbyggd Via Ferrata. Allt sker 80 meter under jord. Man får då tex gå på en hängbro, åka linbana över en upplyst grön sjö med mera. Alla besökare måste klara av att gå den 110 meter långa trappen både ner och upp igen, så gruvturerna är tyvärr inte tillgängliga för alla.

I dessa turer samverkar Sensus med Äventyrsgruvan sedan 2017, och vi har även samverkat i guidernas säkerhetskurser. Utöver detta samverkar vi i kulturarrangemang nere i en stor sal, såsom Lucia, Eldshow på Valborg med mera. Sedan ett par år har man arbetat med att spränga fram en ny stor scen i den stora salen. Ett nytt ljud- och ljussystem är på plats och man satsar därmed på nya kulturupplevelser i gruvan i framtiden.

Visionen är dock att gruvan ska förbli så orörd som möjligt – och att upplevelsen av att vara med om ett riktigt äventyr ska vara kännas autentisk.