Bild: Linnéa Jonsson

Årets första Sensus x the Node Writes i Stockholm blev succé

21 mars, 2024
  • Musik – Band och artister
  • Musik – Studio/ljud/ljus/DJ

Helgen den 16 och 17 mars samlades tolv låtskrivare och producenter för årets första Sensus Writes i musikhuset på Wallingatan. Nytt för i år är det gemensamma samarbetet med the Node som nyligen öppnat ett stort studiokomplex mitt i stan vid Sergels torg. Det blev en heldag på vardera ställe.

Yvonne Dahlbom som är en av huvudpersonerna bakom Sensus Writes och även verksamhetsutvecklare för musik berättar mer om det nya samarbetet med the Node,

– Sedan tidigt byggstadie av the Node har vi på Sensus diskuterat önskade samarbeten. En av dessa idéer var att arrangera ett låtskrivarcamp tillsammans, och the Nodes fantastiska studiolokaler, scen och lounge passar perfekt för en fin musikskaparhelg tillsammans. Vi vill båda ge möjligheter för utövare att skapa och mötas, förklarar hon.

Låtskrivarcampet fokuserar på lärande och kunskapsutbyte mellan deltagarna själva, men också från musikbranschetablerade ledare som Natali Noor och Fredrik Sonefors. Helgen gav deltagarna möjlighet till att bredda sitt eget kontaktnät men också bli mer erfarna i att arbeta i professionell studiomiljö. Syftet är helt enkelt att skapa sammanhang för deltagarna att utvecklas och mötas i, och en betydande del av urvalet är att välja personer från olika genrer och erfarenheter.

– Vi vill ta in en bredd av låtskrivare och musikproducenter, och gärna med olika bakgrund och erfarenhetsnivåer. Det är där vi tror det spännande musikaliska mötet och lärandet sker! Något vi också strävar efter är att Sensus Writes ska fungera som en bro till den professionella musikbranschen, där deltagarna skriver mot leads från etablerade skivbolag.

Förutom att deltagarna delades upp i mindre låtskrivargrupper, fick de även föreläsningar med konkreta tips i musikproduktion, låtskrivning och branschkunskap. Med erfarna ledare som Natali och Fredrik fick grupperna möjlighet att bolla sina egna kreativa idéer och tankar.

Vi fick växla några ord med deltagaren och låtskrivaren Philippa Magnusson som också går under artistnamnet Bluephox,

– Det betyder mycket för mig att få alla dessa möjligheter via Sensus Writes. Det finns liksom inget annat sätt att få träffa så många duktiga låtskrivarmänniskor på. Jag är jätteglad över att få vara en del av Sensus och kommer försöka hugga fler Writes-tillfällen framöver. Jag skulle verkligen rekommendera fler att göra detsamma, berättar hon.

Sensus x the Node Writes 12
Låtskrivaren och artisten Philippa Magnusson som även går under artistnamnet Bluephox var en av helgens deltagare.

Helgen avrundades med en större lyssningssession där deltagarna gavs möjlighet till feedback, men också för att ta del av varandras olika låtidéer och processer. Under campet skapades totalt åtta låtar och förhoppningsvis fick alla deltagare nya framtida samarbeten och vänner.

– Jag tar med mig massa nya kontakter, en hög av låtar och extremt bra låtskrivartips. Framförallt för mig som topliner och hur jag kan bredda mina lyrics-skills. Men inte minst tar jag med mig insikten om hur otroligt många begåvade människor det finns därute som ännu inte slagit igenom på bred front. They´re coming to get ya, avslutar Philippa glatt.

Bilder från Sensus x the Node Writes 2024