Bild: Mac Ruzic - KAINOBEL spelade live vid Sensus Music Meetup i Malmö.

Andra året med Sensus Music Meetup – från Malmö i söder till Umeå i norr

20 januari, 2023
 • Musik – Band och artister

Fullspäckade heldagar med kreativa möten, föreläsningar, panelsamtal och livemusik när Sensus Music Meetup under hösten gjorde nedslag i Malmö och Umeå.

De senaste åren har varit särskilt utmanande för musikbranschen. Vi har sett behov av ett kreativt rum, där musiklivets olika delar kan komma samman för innovation och utveckling. För att tillsammans skapa ett blomstrande musikliv behöver vi mötas och samverka. Sensus Music Meetup har nu genomfört sitt andra år och vid höstens evenemang har detta blivit allt tydligare.

– Med Sensus Music Meetup vill vi betona vikten av mötesplatser för både personlig och kulturpolitisk utveckling. Här vill vi ge plats till både det lokala sammanhanget och lyfta livemusik som ett viktigt kulturuttryck, säger Christoffer Gustafsson, verksamhetsutvecklare på Sensus studieförbund.

Vid evenemangen i Malmö och Umeå fick vi ta del av seminarier, workshops och samtal kring frågor om musikbransch och musikliv. I båda städerna blev det samtal kring hur vi kan få till bättre samarbete med våra grannländer, Danmark respektive Finland. Vi fick inblick i hur ländernas musikliv skiljer sig och tankar kring var vi kan mötas och lyfta varandra. Det hölls även en workshop kring att bygga upp en nordisk artistkarriär och samtal om hur en som utövande musiker når in i maktens korridorer.

SMM 2
Second Wind spelade live vid Sensus Music Meetup i Umeå. Foto: Mac Ruzic

Kvällstid bjöds vi på livemusik från nya spännande akter i blandade genrer. I Malmö fick vi höra en blandning av pop, elektroniskt, folk och soul. På scen fanns Köpenhamns-artisten MELÉN som från första stund trollband publiken in i sitt spännande ljudlandskap, Stockholms bandet KAINOABEL framförde sin smarta pop på svenska, artisten Naomi Wiehe sina vackra melodier och texter, Nü Fiona bjöd på sin indie-folk med inspiration från hela världen. Kvällen avlutades med Möllevångens självutnämnda indiepop-nördar Majorelle Blue och stämningen var på topp!

Vid evenemanget i Umeå hade musiken en aning hårdare karaktär med en blandning av indierock, post-punk, med inslag av pop och elektroniskt. Här spelade Umeå-artisten Sara Idani sin 80-tals inspirerade Max Martin-pop, Kape Yeel sin moderna mix av pop, klassisk rock’n roll och elektro,  Ond Cirkel framförde sin drömska indierock och ösiga Second Wind från Stockholm studsade både på scen och bland publiken med megafon i högsta hugg. Publiken fullkomligt välte när LavaBangs som sista akt entrade scenen med sin energiska och explosiva rock.

De band som spelade live vid kvällarna var noga utvalda av personer i musikbranschen. Förutom själva liveframträdandet deltog de i en studiecirkel och masterclass där de fick stöttning i sina respektive musikprojekt. 

Sensus Music Meetup, Babel i Malmö 17 november:

 • KAINOABEL
 • Majorelle Blue
 • MÉLEN
 • Naomi Wiehe
 • Nü Fiona


Sensus Music Meetup, Folkets Hus i Umeå 25 november:

 • Kape Yeel
 • Lava Bangs
 • Ond Cirkel
 • Sara Idani
 • Second Wind
Sensus Music Meetup 2022

Malmö & Umeå

Mer om Sensus Music Meetup

Sensus Music Meetup startade hösten 2021 i Sveriges två största städer, Stockholm och Göteborg. Ambitionen över tid är att Sensus Music Meetup ska verka i tätort, förort och landsbygd över hela landet. 

Sensus Music Meetup 2022 genomfördes av Sensus studieförbund i samarbete med SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter), Svensk Live, Unga Tankar om Musik, Musikcentrum Riks och The Orchard.