Bild: Stella Eriksson

Andlig fördjupning i Vårgårda pastorat

29 november, 2021
  • Livsfrågor

På prästgården i Algustorp provas nya sätt att vara kyrka.

Den 22 augusti i år var det invigning för Prästgården i Algustorp, Vårgårda pastorat. Gården grundades i en tanke om att prova nya sätt att vara kyrka.

-Det ska vara en själavårdande miljö och en plats för stillhet, reflektion och eftertanke, säger Eva-Karin Andersson, diakon och drivande i arbetet med prästgården.

Höstens program har varit gedigert. Det har hållits kurser i att måla i stillhet, be med kroppen och att utforska enneagrammet - en modell för inre utveckling som ser människan som en andlig varelse och som även involverar en tanke om Gud. Det har även erbjudits retreats med musikmeditation och mammavila. Programmet har dokumenterats och marknadsförts via en folder som Sensus har varit med och tagit fram.

Prästgården ligger intill en charmig medeltida kyrka och var fram till 2019 pastorsexpedition och bostad för kyrkoherde och komminister. Gårdens olika rum genomsyras av pilgrimens sju nyckelord: I hallen möts besökarna av bekymmerslöshet - en uppmaning att släppa vardagen. I caféet råder långsamhet - en inbjudan att sitta en stund och dricka en kopp kaffe i lugn och ro. Delande är representerat som ett rum fyllt av stolar där besökarna kan träffas för samtalscirklar eller enskild andlig vägledning.

Det är så många som vill vara med och bidra, det vilar på många människor, mångas engagemang och delaktighet.

Eva-Karin Andersson är nöjd med hur premiärhösten har sett ut.

-Jag måste säga att det är stor glädje. Det är så många som vill vara med och bidra, det vilar på många människor, mångas engagemang och delaktighet.

Varje torsdag har prästgården öppet hus. Då kan besökarna vandra mellan de olika rummen, träffa andra i caféet, läsa en bok i biblioteket, eller vara med på tidebön. Den som vill kan även besöka gården för en egen retreat. Då bokar men ett sovrum och förfogar sedan själv över husets alla rum.

Text och bild: Stella Eriksson

Boka en egen retreat på prästgården

Längtar du efter en dag i stillhet bort från alla krav som lätt kan pocka på i det egna hemmet? Då finns det möjlighet att boka in dig på ett av rummen på övervåningen i Prästgården.

Du får även tillgång till ett pentry samt till husets övriga rum, såsom bibliotek, andaktsrum etc. Den som vill kan också boka tid för samtal.

Läs mer

Pilgrimens sju nyckelord

Pilgrimens sju nyckelord har sammanställts av pilgrimsprästen Hans-Erik Lindström för att tolka pilgrimens själ. De uttrycker på olika sätt nutidsmänniskans längtan efter helhet i en ofta splittrad tillvaro.

De sju nyckelorden är:

1. Långsamhet
2. Frihet
3. Enkelhet
4. Tystnad
5. Bekymmerslöshet
6. Delandet
7. Andlighet

Här kan du läsa mer om de sju nyckelorden

Kontakt

Kom i kontakt med oss

Vi hittade inga medarbetare eller kontor som matchar din sökning. Du kan alltid kontakta oss nationellt så hjälper vi dig komma rätt.