Verkstäder Västerås

Två verkstadspass ingår i programmet. Varje verkstad pågår i 45 minuter. Valet av verkstäder sker i ett andra steg efter anmälan. Dessa kan du välja mellan.

Verkstäder Västerås


Min kropp – mitt instrument

Workshop för körsångare respektive körledare med professor Lena Hellström Färnlöf vid kammarmusikprogrammet på Mälardalens Högskola.

Pass 1 för körsångare kl 13.30 – 14.15 (Max 30 deltagare)

Pass 2 för körledare kl 14.30 – 15.15 (Max 30 deltagare)

 

Folkligt – koraler från dalatraditionen

Var med och sjung våra dalakoraler under ledning av Anders Nyberg och Jennifer Ferguson.

Vi kommer att sjunga ur den rika skatten av folkliga koraler från Dalarna i arr av Anders. Vi möter denna fantastiska tradition av koraler från olika tider och platser öppet och förutsättningslöst, förvaltar dess originella melodier och färggranna koloratur genom att helhjärtat ge oss hän i dess säregenheter, och bevarar och utvecklar den unika traditionen genom att våga göra den till vår egen!

Anders Nyberg är körledare och körkompositör från Malung i Dalarna och Jennifer Ferguson är sångerska från Sydafrika. (Max 150 deltagare per grupp)

 

Ny musik för kyrkan

Ta del i ett samtal med tonsättarna Judith Bingham och Agneta Sköld om ny musik för kyrkan. Vi framför deras musik under riksfesten. Programledare är domkyrkoorganist Johan Hammarström. (Max 40 deltagare per grupp)

 

Västerås – 1600-talets musikcentra till nutid

Följ med på en resa från den äldsta musiken till idag. Resan utgår från stiftsstädernas funktion som musikcentra. Den som tar oss med på resan är professor Mattias Lundberg, bl.a. känd från radioprogrammet ”Den svenska musikhistorien”.

Helt unikt är också att några av de musikskatter som finns i Västerås biblioteks stiftssamlingar visas upp i samband med föreläsningen. Den som visar samlingarna är stiftsbibliotekarie Pia Letalick. (Max 130 deltagare per grupp)

 

Spanarna – framtidens körer i kyrkan?

Med form från radioprogrammet Spanarna låter vi några intressanta personer ge sin syn på körens roll i kyrkan förr, nu och framåt. De som spanar är biskop Mikael Mogren, Helen Thunberg, körledare, Jonas Bromander, forskare, författare och föreläsare, och kanske någon mer. Programledare är stiftsprost Peter Åström. (Max 200 deltagare per grupp) 

 

Guidad promenad på Kyrkbacken

Låt oss visa dig en av Västerås allra äldsta delar, Kyrkbacken, och berätta några av de skrönor som beskriver livet i de trånga gränderna. Kyrkbacken är en av Västerås allra äldsta stadsdelar. Backarna består av äldre trähus i ett virrvarr av slingriga gränder alldeles invid domkyrkan. Kyrkbacken innehåller idag levande bostäder i en bevarad miljö, vilket ger oss en inblick i hur det var att bo här för flera sekler sedan. Vi ledsagas av en kunnig guide från Västerås Turistbyrå. (Max 50 deltagare per grupp)

 

Vandring i Tranströmers fotspår

Under många år bodde Tomas Tranströmer i Västerås och här skrev han flera av sina mest betydande diktsamlingar. I centrala Västerås finns stenplattor med sju av poeten Tomas Tranströmers haikudikter inlagda i gatubilden. Syftet är att poesin ska skapa små andningshål och luftrum som ger möjlighet till reflektion i vardagen. Under verkstaden görs en vandring runt centrum med stopp vid varje stenplatta. Vandringen leds av prästen Ingemar Moritz som är en kunnig och inspirerande ciceron. (Max 25 deltagare per grupp)

 

Västerås domkyrka – Västerås största turistattraktion

Västerås domkyrka är en verklig sevärdhet med stora konstskatter. I Guide Michelin ses katedralen som en trestjärnig världsattraktion. Tre stjärnor betyder ”väl värt en resa”.

Här erbjuds du en guidad tur i katedralen under ledning av vår inspirerade och kunniga guide domkyrkokaplanen Markus Holmberg. (Max 30 deltagare per grupp)

x
Tack för ditt meddelande. Vi kontaktar dig så fort som möjligt.
Ditt meddelande kunde inte skicka pga. ett tekniskt fel.