Konsthistoria

Tillsammans med Sveriges konstföreningar Gävleborg erbjuder Sensus nätbaserade utbildningar i konsthistoria för alla konstföreningar i Sverige anslutna till Sveriges konstföreningar.

AKTUELLT HÖSTEN 2020:

Fördjupningar - Konsthistoriska Mästerverk

Vid sidan av de kurser/föreläsningsserier som erbjuder ett längre och översiktligt perspektiv på olika konsthistoriska epoker och områden, vill vi nu också erbjuda en serie av konsthistoriska fördjupningar i olika specialämnen.

Söndagar kl 14-17, sju tillfällen med start 20 september.
Här hittar du också en julklapp i form av en gratis julföreläsning!
LÄS MER HÄR!AKTUELLT VÅREN 2020:
GLAD PÅSK 2020🐣

En speciell Påskpresent till alla konstintresserade från Sveriges Konstföreningar Gävleborg och Sensus, föreläsningen:

FABERGÉS FANTASTISKA VÄRLD - Silver, Guld, Ädla Stenar och Kejserliga Påskägg

I firma Fabergés verkstäder når den europeiska guldsmides- och juvelerarkonsten sin allra högsta hantverksmässiga och konstnärliga kvalitet. Under perioden 1870 - 1918 producerad firman totalt ca 500.000 föremål av förnämlig kvalitet, oavsett om det gällde enkla hårnålar eller exklusiva och unika juvelprydda Kejserliga Påskägg. Vi gör tillsammans en vandring genom 5 decenniers underfundiga och sköna Fabergéföremål.

Översikten över Fabergés produktion avslutas med några spektakulära exempel på de drygt 50 kejserliga  påskägg som beställdes av de två sista ryska kejsarna för att levereras till de två sista kejsarinnorna på Påskdagen med den traditionella hälsningsfrasen: ”Khristos voskrese” (Kristus är Uppstånden).

Föreläsare: Univ.lektor Jan O.M. Karlsson


En extra Påskpresent till våra kursdeltagare (och andra intresserade)! - Klicka på bilden och ladda ner den till Era hemdatorer, printa sedan ut den och sätt upp på lämplig plats (kylskåpsdörren t.ex.) som Påskprydnad. Om Ni printrar ut den i formatet A3 så blir alla de avbildade Fabergéäggen återgivna i naturlig storlek! Formgivning och grafik: Jan O.M. Karlsson

Fabergé-ägg


- - - - -

OBS! På grund av Corona-viruset och dess konsekvenser så sker filmningarna i Gävle för närvarande utan deltagare. Dessutom: kurserna i Söderhamn sker inte i studiecirkel-form.

Svensk inredningskonst, konsthantverk och design genom tiderna

Föreläsare och kursansvarig: Jan O M Karlsson
LÄS MER HÄR!

Förutom kurser med universitetslektor Jan O.M. Karlsson erbjuder vi även:

  • Kursen Kvinnor i konsten med konstvetaren Helene Warpe
  • Tematiska föreläsningar med förre intendenten vid Länsmuseet i Gävle, Ted Chikasha
  • Föredrag med konstnären Peter Johansson