Att göra i Umeå

Det finns mycket att se i Umeå för den som kommer lite tidigare, eller stannar en extra dag. Här finns några tips.

Prisbelönta museer

Guitars – The Museum, en av världens största och bästa privatägda samlingar av gitarrer. De guidade turerna rekommenderas varmt.

Västerbottens Museum – länsmuseum med ansvar för Västerbottens läns kulturhistoria. Gratis inträde.

Bildmuseet är en av Sveriges mest intressanta scener för internationell samtidskonst. Gratis inträde.

Kvinnohistoriskt Museum är det enda av sitt slag i Sverige. Gratis inträde.

Skulpturparken på Umedalen är en av norra Europas främsta skulptursamlingar. Skulpturparken ligger på ett gammalt mentalsjukhusområde. Idag finns ca. 40 skulpturer på området med verk från bland andra Antony Gormley, Tony Cragg, Louise Bourgeois och Charlotte Gyllenhammar. Utomhus, öppet 24/7 - Gratis inträde.

Guidade turer

I Umeå finns möjlighet till guidade turer – med buss, till fots eller med cykel.

Umeå Guideförening erbjuder ett stort urval av olika färdigkomponerade turer som går att anpassa, men är också öppna för olika önskemål om teman. Lär dig mer om Umeå som kulturstaden, idrottsstaden och Universitetsstaden som några exempel.

Gårdsbutiker

Arrangera en rundtur till olika gårdsbutiker runtom Umeå, några förslag kan vara:

Hansens Charkuteri – ett familjeföretag som sedan 2013 skapat lokalproducerade charkprodukter som blivit favoriter hos Umeborna. Ligger i Stöcksjö, ca 1 mil söder om centrum,

Bryggverket – Kika in bakom kulisserna i det lilla bryggeriet i Stöcksjö. Här produceras oväntade smaker med de bästa råvarorna, nyfikenhet och stor passion.

Gamla Salteriet – Bland röda fiskebodar i den kulturskyddade hamnen i Byviken, Obbola ligger Salteriet. Här finns nyfångad och lokal fisk, traditionellt mathantverk, butik, restaurang och ett litet museum alldeles intill havet.

Väven-kvarteret

Vävenkvarteret bär på mycket historia som sträcker sig ända tillbaka till tiden då Stora Hotellet huserade allt från sjöbusar till Kungen, när han kom på besök. Genomströmningen av handelsvaror och närheten till Tullkammaren, järnvägen och älven gjorde att detta var ett händelsernas centrum.

Idag ryms tio olika livliga verksamheter under samma tak i Väven-kvarteret, så att det är värt ett besök och en guidad tur är minst sagt en underdrift. Bara utsikten från U&Me Hotel vore synd att missa!

Fler hittar du på visitumea.se.