Hem
Translate this page

Translate this site

Select your language in the dropdown menu below

Demokratisoppa valåret 2018

20 november, 2017 | Demokrati och rättigheter

Demokratisoppa är ett koncept där du över en sopplunch lyssnar på och kan delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Demokratisoppa arrangeras av Europa Direkt i Jönköpings län i samarbete med Sensus Studieförbund, Svenska kyrkan i Jönköping Kristine-Ljungarums församling och Universitets och Högskolerådet/Den globala skolan.

2018 är det val i Sverige. Då bjuder arrangörerna in till intressanta föreläsningar och samtal som på olika vis anknyter till valet samt läget i Europa. Demokratisoppa gästas under 2018 av:

Fredag 2 mars
Jack Werner, frilansjournalist
"Ja skiter i om det är fejk det är förjävligt ändå"
Människan blev inte sämre på källkritik över en natt 2016, så varför känns det så? Frilansjournalist Jack Werner berättar om källkritik och vandringssägner på sociala medier.

Fredag 27 april
Anders Lindberg, ledarskribent
Desinformation som ett hot mot demokratin
Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, berättar om alternativa sanningar och propaganda som politiska verktyg, och hur vi kan motverka dem.

Fredag 21 september
Sören Holmberg, professor i statsvetenskap
Analys av valet 2018
Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har forskat om valprocessen och dess roll i en representativ demokrati. Han har även arbetat med att kartlägga och analysera väljarnas beteende och opinionsbildningen. Sören är medgrundare till SOM-institutet.

November (datum ej klart)
Med ljus och lykta har vi sökt efter en kompetent och intressant person som är tillgänglig att föreläsa på en demokratisoppa i november 2018. Vem vill du höra? Vilket ämne tycker du att vi behöver prata mer om? Hör av dig!

Gratis sopplunch serveras från klockan 11.30 till de 50 första som har anmält sig. Inträdet är gratis och ingen anmälan behövs till själva föreläsningen. Vill du äta sopplunch anmäler du dig till respektive arrangemang på sensus.se.

Kontaktperson
Lisbeth Lindholm Vahtras, verksamhetsutvecklare på Sensus region Småland-Öland, lisbeth.lindholm.vahtras@sensus.se, 070-671 55 15