Hem
Translate this page

Translate this site

Select your language in the dropdown menu below

Demokratisoppa med Jack Werner – lunchföreläsning om källkritik på Sociala medier

21 februari, 2018 | Demokrati och rättigheter

– Det finns många sajter på internet som uppger att de har med nyheter att göra. Det finns INTE en automatisk koppling till att de verkligen talar sanning, säger Jack Werner*, frilansjournalisten som bland annat är känd för att faktagranska vandringssägner på internet och för Creepypodden.

”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”
Människan blev inte sämre på källkritik över en natt 2016, så varför känns det så? Vad kan vi lära oss av felaktigheterna som sprids på nätet – och hur kan vi bidra till att motarbeta dem? Jack Werner är medgrundare till Viralgranskaren, vars redaktion vann pris som Årets folkbildare 2014 med motiveringen ”för att de på ett tydligt och lättbegripligt sätt lär ut ett kritiskt förhållningssätt, och visar på vikten att ifrågasätta och källgranska uppgifter på nätet.”** Jack är också författare till den kommande boken ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”. När han kommer till Jönköping i mars, kommer han att prata om källkritik och vandringssägner på sociala medier.

*Källa: inspelad föreläsning på Humanisternas fortbildningsdag för lärare, Stockholm 2016. Tillgänglig på youtube.com.
**Källa: Föreningen Vetenskap och folkbildning. Läs hela motiveringen på vof.se

Plats: Kristinagården, Östra storgatan 43 (ca 10 min promenad från centralstationen)
Datum: fredag 2 mars
Tid: kl 12-13 (sopplunch från 11.30)
Efter föreläsningen finns tillfälle för press att prata med Jack Werner och arrangörerna.

Om Demokratisoppa
Demokratisoppa är ett koncept där du över en sopplunch lyssnar på och kan delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Temat för Demokratisopporna i Jönköping under 2018 är demokrati som verktyg i det svenska valet och kommande EU-val. Årets talare problematiserar vilka konsekvenser val i Sverige och Europa har inte bara för den enskilda individen, utan också för möjligheten att internationellt nå FN:s fastslagna globala mål för en hållbar utveckling. Gratis sopplunch serveras från klockan 11.30 till de 50 första som har anmält sig. Inträdet är kostnadsfritt. Vill du äta sopplunch anmäler du dig till sensus.se/jackwerner Demokratisoppa arrangeras av Europa Direkt i Jönköpings län i samarbete med Sensus Studieförbund, Svenska kyrkan i Jönköping och Universitets och Högskolerådet/Den globala skolan.