Hem
Translate this page

Translate this site

Select your language in the dropdown menu below

Demokratisoppa med Anders Lindberg - Desinformation som ett hot mot demokratin

13 april, 2018 | Demokrati och rättigheter

Demokratisoppa är ett koncept där du över en sopplunch lyssnar på och kan delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Temat för Demokratisopporna i Jönköping under 2018 är demokrati som verktyg i det svenska valet och kommande EU-val. Årets talare problematiserar vilka konsekvenser val i Sverige och Europa har inte bara för den enskilda individen, utan också för möjligheten att internationellt nå FN:s fastslagna globala mål för en hållbar utveckling.

– Media och inte minst mediechefer måste inse att organiserade nätdrev är en politisk kampanjmetod, de uttrycker folkviljan lika lite som en valaffisch gör det, skriver Anders Lindberg i en av sina ledare*.

Ett hot mot demokratin
Anders Lindberg är journalist och sedan februari i år politisk chefredaktör på Aftonbladet. På ledarsidan skriver han bland annat om aktuella val, politiska utspel och uppmanar till debatt. Lindberg har bland annat kommenterat årets förtroendebarometer från Medieakademin och Sifo. Sveriges radio jublade över att 65 procent har ganska eller mycket stort förtroende för dem. Men om man vänder på det är det inte lika roligt. 35 procent, fler än var tredje svensk, är inte så imponerade av Sveriges främsta mediekanal. Flashback och Twitter har vi endast marginellt mindre förtroende för än kvällstidningar. Nya vanor och ny teknologi gör att mer källkritik behövs – och viss försiktighet.

- Sverige behöver en valrörelse som inte ställer människor mot varandra och trycker ut fler i hopplöshet, menar Lindberg**.

*Ledare i Aftonbladet, onsdag 22 november 2017
** Ledare i Aftonblavdet, söndag 25 mars 2018

Plats: Kristinagården, Östra storgatan 43 (ca 10 min promenad från centralstationen)
Datum: fredag 27 april
Tid: kl 12-13 (sopplunch från 11.30)
Efter föreläsningen finns tillfälle för press att prata med Anders Lindberg och arrangörerna.

Om Demokratisoppa
Demokratisoppa är ett koncept där du över en sopplunch lyssnar på och kan delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Gratis sopplunch serveras från klockan 11.30 till de 50 första som har anmält sig. Inträdet är kostnadsfritt. Vill du äta sopplunch anmäler du dig till sensus.se/anderslindberg

Demokratisoppa arrangeras av Europa Direkt i Jönköpings län i samarbete med Sensus Studieförbund, Svenska kyrkan i Jönköping och Universitets och Högskolerådet/Den globala skolan.