Distans

Webbinariedag: Lokalt avtal - Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan

På många håll i Norrbotten och Västerbotten lever församlingar i Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan nära varandra. Samverkan och goda relationer är för det mesta en självklarhet. Samtidigt märker vi att många undrar över den ekumeniska överenskommelse som finns mellan Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan och vad den innebär i praktiken för det lokala arbetet. Kan vi dela präst/pastor? Fira gudstjänst ihop regelbundet? Hur kan vi bäst samverka i institutionssjälavården?

Startdatum

17 mars 2021

Veckodag

Onsdag

Tid

Kl 10:00 - 15:30

Omfattning

1 tillfälle, 6 studietimmar

Plats

På distans

Pris

Kostnadsfritt

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

#

Denna överenskommelse från 2015 skiljer sig på några punkter från de tidigare överenskommelserna med Metodistkyrkan (från 1993) och Svenska Missionskyrkan (från 2006), som tillsammans med Svenska Baptistsamfundet bildade Equmeniakyrkan 2011. En av de viktigaste skillnaderna är att det nationella avtalet ger ramar som konkretiseras i lokala samarbetsavtal. Inom ramen för ett lokalt avtal kan vi gå längre i samverkan än vad som är möjligt utan det men ett avtal kan också vara enkelt och bekräfta det vi redan gör. Hur det går till att skriva avtal, och varför, kommer vi att beröra under dagen.

Vi ser ett behov av att lyfta möjligheterna i denna överenskommelse för församlingarna i vårt stift/vår region. Därför vill vi inbjuda er till en dag omkring den ekumeniska överenskommelsen den 17 mars 2021 mellan 10.00-15.00. Oavsett om ni idag har ett nära samarbete lokalt, eller bara en nyfikenhet på ekumeniskt samarbete, tror vi att den här dagen kan ge er mer kunskap, och förhoppningsvis också djupare längtan, till samverkan.

Ledare

Webbinariedagen hålls på zoom. Det blir föredrag, gruppsamtal, frågestund och möjlighet att knyta och fördjupa kontakter. Våra föreläsare är Olle Alkholm, Equmeniakyrkan, och Johannes Zeiler, Svenska kyrkan, som båda är kunniga när det gäller relationerna mellan våra båda kyrkor och det nationella avtalet.

Webbinariedagen ordnas av Luleå Stift, Equmeniakyrkan region nord och studieförbundet Sensus. Inbjudan riktas till anställda och förtroendevalda inom Svenska kyrkan Luleå stift och Equmeniakyrkan region nord.

Anmälan gör till Sensus senast den 5 mars. När du anmält dig får du en länk till mötet. Sista anmälningsdagen är den 10 mars

Varmt välkomna att dela dagen med oss. Maria Klasson Sundin - Stiftsadjunkt med ansvar för ekumenik, Luleå stift André Jakobsson - Regional kyrkkoledare, Equmeniakyrkan

Arrangemangsnummer: 411317

Kontaktperson

Kontor

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.