14 november 2021
Söndag
Kl 13:00 - 15:00
Kostnadsfritt
I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. De hade blivit fördrivna från sitt hemland, där de levt i generationer, och började sina nya liv på en kall och ödslig klippö. Vissa hade överlevt Förintelsen, andra hade vuxit upp efter kriget utan att känna till sin judiska bakgrund. Polens antisemitiska kampanj blev en chock som förändrade allt.
Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna, då sex år gammal och för liten för att kunna minnas. Nu, femtio år senare, har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta. Resultatet har blivit en bok och en utställning. I utställningen möter du flyktingarnas egna röster om uppväxten i Polen, den antisemitiska kampanjen, hur det var att hamna på Marstrand och hur livet i Sverige blev. Fotografier, texter och röstinspelningar skapar en levande berättelse om traumatiska och okända händelser med stark koppling till aktuella frågor – antisemitism, flykt, minne, språk, exil och identitet.
Kl. 13.00 ger Anna Grinzweig Jacobsson en introduktion till utställningen och berättar om det bakomliggande arbetet. Bokförsäljning och signering. Välkomna!
Utställningen pågår 13 november - 13 december. I samarbete med Sensus studieförbund.
För mer information om utställningen och boken Flykten till Marstrand
Vi följer ansvariga myndigheternas rekommendationer avseende Covid-19.
Arrangemangsnummer: 808735