Bollebygd

Vernissage "Boy konsthall-Oktawian Bohdziewicz"

OKTAWIAN BOHDZIEWICZ Złośliwość rzeczy martwych - De döda tingens förarglighet

Datum

14 december 2019

Dag

Lördag

Tid

Kl 12:00 - 16:00

Pris

Kostnadsfritt

Uttrycket ”złośliwość rzeczy martwych”, här översatt som ”de döda tingens förarglighet”, är ett polskt vardagligt uttryck som används för att understryka ironin i situationer när saker går sönder, eller tappas bort precis just när man behöver dem. Som när man tappar en hörlursplupp och inte kan lyssna på musik och stänga ute allt oljud på spårvagnen eller bussen. Eller när man tappar de där plastremsorna från brödförpackningarna, som försluter dem och håller syret, och därmed nedbrytningsprocessen ute. Eller som nummerlappen man har tagit för att ställa sig i kö som försvinner ner bland alla kvitton man har i fickan när det precis skulle ha varit ens tur.

Utställningen består utav uppförstorade vardagsföremål, men det finns både humor och allvar i dem. I verket "Conductors for silence" finns borttappade hörlurspluppar, uppförstorade i keramik till en sådan skala och materiell fasthet att de snarare påminner om en terracotta-armé än en samling ofarliga små plastföremål. Genom verket "Predictions taken out of thin air" har påsförslutarna från brödförpackningar tagits vara på, de väller ut, ner från väggen och ut i rummet, med siffror som inte är brödlimpans bäst-före datum, där står istället olika siffror som står för atmosfärens syretäthet, uppmätt på olika platser ända sedan 80-talets slut och framåt, som visar på att syrenivåerna tunnas ut varje år. Man kan säga att de blir en fingervisning om att vår art också har ett bäst-före datum, ett datum som vi själva förflyttar närmare och närmare oss i tiden genom att bland annat skövla regnskogarna, och miljöfarliga utsläpp. Nummerlappar, precis som i verket "Dead End", som bildar en ringlande kö, visar på processen där människan är reducerad ner till en enhet i ett ärendebehandlingssystem. Ett system som kan fatta beslut som antingen påverkar hela ens framtid, vare sig man får stanna kvar i landet, eller ifall man hinner få sin rökta lax innan fisk och skaldjursavdelningen på Coop Konsum stänger för dagen. Det finns ett så overkligt spann mellan graderna av allvar i dessa situationer, som alla har en enda nämnare gemensamt – nämligen den systematiskt strukturerade mänskliga väntan. De skapar även en icke fysisk plats (i kön) inuti den fysiska platsen, oavsett ifall det är en bank, apoteket eller migrationsverkets kontor.

Arrangemangsnummer: 801500

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.